Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 08:05

Πλήθος πιστών στο Ανδρομονάστηρο για τους Δ’ Χαιρετισμούς

Γράφτηκε από την
Πλήθος πιστών στο Ανδρομονάστηρο για τους Δ’ Χαιρετισμούς

 

Με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Καλαμάτα, την Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ανδρούσας, τελέσθηκε και φέτος η Δ΄Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο ιστορικό Ανδρομονάστηρο της Μεσσηνίας. Την Ακολουθία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος στο τέλος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την παρουσία τους τους Βουλευτές του Νομού Γιάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και Αλέξη Χαρίτση, τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και τους αντιδημάρχους του Δήμου, τους αντιπεριφερειάρχες Στάθη Αναστασόπουλο και Άννα Καλογεροπούλου, τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Καπέλιο και τους πολιτευτές Μενέλαο Γερονικολό και Πιπίνα Κουμάντου. Μετά το πέρας των Χαιρετισμών ακολούθησε η Μικτή Χορωδία ALLEGRI η οποία απέδωσε ψαλμούς και ύμνος στην Θεοτόκο.

ΚΤΙΣΜΑ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανδρομονάστηρο είναι Μετόχι της Μονής Βουλκάνου και επί πολλά έτη παρέμενε κλειστό λόγω των εργασιών αναστήλωσης που διεξάγονταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο πιστός λαός είχε την ευκαιρία, πέραν της συμμετοχής στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, να ξεναγηθεί και στις πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής. Η Μονή του Ανδρομονάστηρου ευρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα του Δήμου Μεσσήνης. Θεωρείται κτίσμα του 13ου αιώνα και έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (1282-1328). Μάλιστα η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο τον Α΄, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι, κοντά στη γενέτειρα πόλη του Πατριάρχη και γι’ αυτό οφείλει το όνομά του Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο στον Κτίτορά του αυτοκράτορα Ανδρόνικο.

Το μοναστήρι αυτό, παρά το πέρασμα των αιώνων είναι αξιόλογο για την πλήρη κτιριακή του συγκρότηση και την αρχιτεκτονική του. Ο βυζαντινός Ναός του τετρακιόνιος σταυροειδής ἐγγεγραμμένος με τρούλλον οκταγωνικόν κεραμοσκεπή, έχοντα 4 παράθυρα μοιάζει αρχιτεκτονικώς με τους Ναούς του Μυστρά και τα Καθολικά των Μονών του Αγίου Όρους. Το κεντρικό κλίτος του τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος ενώ υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, κείμενα δεξιά και αριστερά αυτού, αφιερωμένα στον Ἅγιο Γεώργιο και την Αγία Αικατερίνη αντίστοιχα.

Από τα κτίσματά του ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο Βενετσιάνικοι πύργοι του η κινστέρνα (πηγή καί δεξαμενή νερού), πού υπάρχει ακόμη και σήμερα κάτω από το Ἅγιο Βήμα. Από το νερό αυτό υδρευόταν κατά την Τουρκοκρατία και συνεχίζει ακόμη να υδρεύεται η ιστορική Κωμόπολη της Ἀνδρούσης.


NEWSLETTER