Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 09:02

Επίσκοπος Μεθώνης ο Κλήμης Κοτσομύτης

Στην εκλογή του νέου αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτη Κλήμη Κοτσομύτη ως επισκόπου της Επισκοπής Μεθώνης, προχώρησε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Νωρίτερα, ύστερα και από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τα μέλη της ΔΙΣ, ο αρχιμανδρίτης ορίσθηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Ο π. Κλήμης μέχρι σήμερα υπηρετούσε στη θέση του Α' γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και ήταν προϊστάμενος του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Παγκρατίου.
Ο επίσκοπος Μεθώνης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε το 1954 στην Αίπεια του Δήμου Καλαμάτας. Αποφοίτησε αριστούχος από τη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου επί τετραετία στη Βυζαντινή Φιλολογία. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγμάτ το 1982, χειροτονήθηκε διάκονος και το 1985 πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης από τον μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο (νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών). Το 1982 διορίσθηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Υπό αυτή την ιδιότητα καλλιέργησε συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διάφορους τομείς του πνευματικού έργου, επί 16 συναπτά έτη (1982-1998), συμβάλλοντας στην επιμόρφωση των νέων κληρικών και εκδίδοντας την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Μαρτυρία».
Τον Ιανουάριο του 1999 μετετέθη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλία Παγκρατίου, στην ανακαίνιση του οποίου συνετέλεσε, με την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου και βοηθητικών χώρων για την λειτουργία δραστηριοτήτων και αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα για την πνευματική άνοδο του ενοριακού έργου.
Συγχρόνως υπηρετεί επί δεκαπενταετία (από το 1999) στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος, και από το 2008 ως Β’ γραμματέας και στη συνέχεια ως Α’ γραμματέας πρακτικογράφος της.