Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 14:05

Ανάγκη παρεμβάσεων στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής 

Ανάγκη παρεμβάσεων στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής 

Την ανάγκη παρεμβάσεων στο μικρό και ιστορικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής επισημαίνει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου του μικρού οικισμού Νίκος Αγγελόπουλος, καθώς το πέρασμα του χρόνου και η θάλασσα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες φθορές τόσο στον προσήνεμο όσο και στον υπήνεμο μόλο.

Πιο συγκεκριμένα έχουν υποσκάψει τους δύο μόλους με αποτέλεσμα το λιμάνι ουσιαστικά να κινδυνεύει με κατάρρευση σε κάθε επόμενη μεγάλη θαλασσοταραχή.

Ο Σύλλογος ήδη έχει έρθει σε επαφή με το δήμο και έχει ζητήσει την βοήθειά του ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης. Μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, καθώς αποτελούσε μια από τις πύλες εξόδου και εμπορίας του μαύρου χρυσού για την περιοχή, που ήταν η σταφίδα.

Σήμερα το μικρό λιμάνι στο οποίο ελλιμενίζονται αρκετές ψαρόβαρκες, αποτελεί καλοκαιρινό θέρετρο και απολαμβάνουν εκεί το μπάνιο τους καθημερινά πολλοί λουόμενοι. 

Φυσικά, όπως επισημαίνει ο κ. Αγγελόπουλος, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους λουόμενους που απολαμβάνουν καθημερινά το μπάνιο τους. Ομως αν αφεθεί έτσι, χωρίς φροντίδα, κινδυνεύει με μεγάλη καταστροφή.

Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελόπουλος μας επισήμανε: «Είναι ένα ιστορικό λιμάνι κτισμένο πέρα του 1850 και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της σταφιδικής παραγωγής κατά το 19ο αιώνα, όπως και το λιμάνι του Αγριλίου. Μετά από εγκατάλειψη χρόνων, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να διαπιστώνουμε εκτεταμένες βλάβες τόσο στο ένα τμήμα του μόλου όσο και στον απέναντί του  λιμένα, με αποτέλεσμα σε χρονικό διάστημα δύο-τριών χρόνων, αν αφεθεί εγκαταλειμμένο, να καταστραφεί πλήρως. Εχουμε ήδη απευθυνθεί σαν Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Κυριακής στο δήμο, τόσο στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών κ. Καναλουπίτη, ο οποίος ανταποκρίθηκε  άμεσα στο αίτημά μας και με κλιμάκιο μηχανικών του δήμου ήρθε και διαπίστωσε την έκταση των προβλημάτων του μόλου και του μικρού λιμένα. Επίσης είχαμε συνάντηση και συζητήσαμε το θέμα με το δήμαρχο, που μας υποσχέθηκε ότι θα απευθυνθεί στην Περιφέρεια που είναι αρμόδια.

Είμαστε εδώ να φροντίσουμε όλοι ώστε να μην χαθεί αυτό το ιστορικό λιμάνι της περιοχής μας. Ενα λιμάνι συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής με το μαύρο χρυσό, τη σταφίδα, που μέχρι τις αρχές του 1960 εξυπηρετούσε  καθημερινά τις εμπορικές δραστηριότητες του τόπου. Πρέπει να στηριχθεί και να αναδειχθεί».

Κ.Μπ.