Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 08:57

Σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου: 462.000 η ρεμούλα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου:  462.000 η ρεμούλα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Νέα διάσταση στην υπόθεση ρεμούλας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δίνει το πόρισμα ελέγχου που επικαλείται σε χθεσινό δημοσίευμά του "Το Βήμα". Η υπόθεση έχει γίνει γνωστή το Μάιο του 2014 όταν τέθηκε σε αργία ο ταμίας του Νοσοκομείου. Οι πληροφορίες μιλούσαν τότε για έλλειμμα γύρω στα 50.000 ευρώ.

Οπως μάλιστα αναφερόταν σε σχετικό δημοσίευμα της "Ε" στις 7-5-14 ο διοικητικός υπάλληλος Ι.Μ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας ελέγχεται για τα παραπτώματα "της υπεξαιρέσεως χρηματικών ποσών, παραβάσεων καθήκοντος και απιστίας περί της υπηρεσίας" και έχει κληθεί σε απολογία.

Παράλληλα ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη "Διαύγεια" επέβαλε στον Ι.Μ. το μέτρο της αναστολής της άσκησης των καθηκόντων του. Σύμφωνα με την δημοσίευση στη "Διαύγεια" οι αδικοπραξίες φέρεται να τελέστηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 15 Νοεμβρίου 2011.

Το πόρισμα που επικαλείται όμως η εφημερίδα "Το Βήμα" σε χθεσινό δημοσίευμα που υπογράφει η Παναγιώτα Μπίτσικα φαίνεται πως λείπουν  462.000 ευρώ, ποσό που δίνει άλλη διάσταση τόσο στο αδίκημα όσο και στην όλη υπόθεση. Αναλυτικά στο δημοσίευμα αναφέρεται:

"Εισαγγελέας μπαίνει στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για γιγαντιαίο έλλειμμα που εντόπισαν οι ελεγκτικές Αρχές στο ταμείο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ έκανε φτερά, όπως διαπίστωσαν ειδικοί ελεγκτές Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ). Σε πόρισμα-καταπέλτη, το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα», ο επί εικοσαετία ταμίας του νοσοκομείου φέρεται να ιδιοποιήθηκε παρανόμως ποσό που ανέρχεται σε 462.375,83 ευρώ.

Πρόκειται για το άθροισμα χρηματικών ποσών τα οποία καταβλήθηκαν από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία για νοσήλια κ.λπ. προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα  φαίνεται ότι παρακρατήθηκαν από τον υπόλογο ταμία. Η έκθεση ελέγχου - ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) που συντάχτηκε τον Αύγουστο διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για απόδοση ποινικών ευθυνών όσο και στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό σε βάρος του υπόλογου υπαλλήλου.

 

«Ανεξέλεγκτος»...

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους περιγράφουν μια γενικότερη εικόνα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Κυριότερο χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε επί σειρά ετών, όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα, είναι η έλλειψη εσωτερικού ελέγχου και ασφαλιστικών δικλίδων ώστε να εντοπίζονται και να φρενάρονται εν τη γενέσει τους κρούσματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Σκιαγραφούνται παθογένειες που ταλαιπωρούν πολλούς φορείς στη δημόσια διοίκηση. Μείζον ζήτημα για τις υπηρεσίες των οργανισμών στο Δημόσιο παραμένει η διαμόρφωση συγκεκριμένων ελεγκτικών διαδικασιών εντός της υπηρεσίας, η χρήση εργαλείων τεχνολογίας, αλλά και η ύπαρξη περιγραμμάτων θέσης καθώς και καθηκοντολογίου.

Οι ελεγκτές συγκέντρωσαν και διασταύρωσαν τις πληρωμές από δώδεκα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων: Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), ΤΥΔΚΥ - ΟΠΑΔΤΥΔΚΥ, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥ-ΔΕ) -πριν και μετά το 2003-, Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΟΓΑ, Ταμείο Δικηγόρων Αθήνας. Κατέγραψαν ανά ασφαλιστικό ταμείο τις πληρωμές, χωρίς την έκδοση γραμματίων εισπράξεων από τον ταμία, σε βάθος χρόνου (από το 2003 και μετά) προσθέτοντας και μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις από δικαστικές αποφάσεις. Προέκυψε έτσι το ποσό των 462.375,83 ευρώ το οποίο εισπράχθηκε και δεν αποδόθηκε από τον υπόλογο υπάλληλο. Οπως σημειώνεται στην έκθεση των επιθεωρητών, εν τοις πράγμασι ανέπτυξε ένα «ίδιον ταμείο» το οποίο τηρούσε κατά εξωλογιστικό τρόπο με πρόσχημα την κάλυψη αναγκών μέσω της παγίας προκαταβολής του νοσοκομείου.

 

Οι «τρύπες»

Παράλληλα, όμως, οι ελεγκτές τονίζουν πως στην κατάσταση αυτή και στη γιγάντωση του ελλείμματος του ταμείου του νοσοκομείου προέκυψε ότι συνέβαλε η μακροχρόνια παραμονή του ίδιου προσώπου στη νευραλγική θέση του ταμία επί περίπου 20 έτη και η έλλειψη μέριμνας για αντικατάστασή του (rotation), αλλά και η έλλειψη μέριμνας για έλεγχο (σε τακτική ή δειγματοληπτική βάση) του εν λόγω ταμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Συμβολή είχαν επίσης η έλλειψη ελέγχου συμμόρφωσης του ταμία στους διαχειριστικούς κανόνες σε περιπτώσεις ρευστοποίησης επιταγών και ανάληψης μετρητών, η έλλειψη ενημέρωσης των υπηρεσιών του νοσοκομείου για γενόμενες πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και ο αλυσιτελής εσωτερικός έλεγχος του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η αδυναμία του να λειτουργήσει προληπτικά ως προς τη μη απόδοση εισπραττόμενων εσόδων από την πλευρά του ταμία.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου από το 1995 και μετά με σειρά αποφάσεών της εξουσιοδοτούσε τον ίδιο υπάλληλο, τον ταμία ο οποίος εγκαλείται, προκειμένου να εισπράττει από τις τράπεζες χρηματικά ποσά από οφειλόμενα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κατατίθενται σε διάφορες τράπεζες.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιθεωρητές στην έκθεση ελέγχου κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος. Προτείνεται στο εξής όλες οι πληρωμές νοσηλίων να γίνονται απευθείας με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού του νοσοκομείου, προκειμένου να αποφεύγεται η διαμεσολάβηση στη διαδικασία υπαλλήλων του. Το δε νοσοκομείο να μεριμνά για την κατά τακτά διαστήματα αντικατάσταση των υπηρετούντων σε κρίσιμες θέσεις υπαλλήλων, για λόγους διάχυσης της γνώσης, διαφάνειας και πρόληψης φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης.