Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 09:18

Κλεισμένα ρέματα και λαγκάδες προκάλεσαν την καταστροφή στην Καλαμάτα

Η επόμενη μέρα της καταστροφής στην Καλαμάτα επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση.

Ρέματα και λαγκάδες που εγκιβωτίστηκαν κι έγιναν δρόμοι, με μικρή, ανεπαρκέστατη διατομή, προκάλεσαν τις καταστροφές στην πόλη, στο Φραγκοπήγαδο, στις παρόδους της Αθηνών (Γλαύκου, Παύλου Μπακογιάννη) και στη λαγκάδα της Λεΐκων. Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά, γιατί οι περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, πλημμυρίζουν κάθε φορά που προκύπτει καιρικό φαινόμενο μεσαίου επιπέδου.

Ειδικότερα και για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

α) Η καταστροφή στο Φραγκοπήγαδο και στις παρόδους της Αθηνών προέρχονται από το ρέμα Ελαφογκρέμι. Από την Αγία Σωτήρα και κάτω προς την Αθηνών (στη Γλαύκου) έχει εγκιβωτιστεί, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί και η διατομή του είναι μικρή. Ετσι τα νερά υπερχειλίζουν και βγαίνουν στο δρόμο και όταν συναντούν άλλο δρόμο που βρίσκεται ψηλότερα, την Αθηνών, γυρίζουν πίσω και προκαλούν καταστροφές.

Το Ελαφογκρέμι που ξεκινά από ψηλά, από τον Κουταλά, προκάλεσε ζημιές αμέσως μετά τον περιφερειακό, σε κοντινή απόσταση από τον κόμβο Λεΐκων, στην ιδιοκτησία Κατσίρα, ενώ έχει καταστραφεί και η κοίτη, λίγο πιο κάτω από τον βόρειο περιφερειακό έως τη Λεΐκων.

β) Στη λαγκάδα της Λεΐκων, που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια δρόμος (η οδός Βαγγέλη Δράκου), η διατομή έχει μειωθεί και όταν τα νερά βρίσκουν εμπόδιο στην ψηλότερη Λεΐκων, γυρίζουν πίσω και πνίγουν τον κόσμο. Μάλιστα, αυτή τη φορά που ήταν πάρα πολλά, βρήκαν το φυσικό τους δρόμο και προξένησαν μεγάλες ζημιές στο 13ο Δημοτικό, στο Νηπιαγωγείο και στο Ιερατικό Σχολείο.

γ) Στην Μπουλούκου το κακό έγινε από το ρέμα Καραμπογιάς που έρχεται από ψηλά, από τη Βελανιδιά και περνάει στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο (έχει φτιαχθεί αγωγός ομβρίων κάτω από το δρόμο) δίπλα, ανατολικά από τα Μιχαλέικα. Η διατομή του Καραμπογιά είναι μικρή και με την πολεοδομική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνει η οριοθέτησή του. Ζητούμενο είναι αν η διατομή του μπορεί να μεγαλώσει. Ο Καραμπογιάς είχε πνίξει την Αρτέμιδος και την αρχή της Λεΐκων το Δεκέμβριο του 1990. Η εικόνα στην περιοχή δείχνει ότι ο περιφερειακός και ο "Μορέας" δεν είχαν ευθύνη για την καταστροφή.

δ) Στη Λακωνικής, στα Γιαννιτσάνικα, μεταξύ Αύρας και εκκλησίας Γενεσίου της Θεοτόκου, το Πολιτέικο που οριοθετήθηκε με το σχέδιο πόλης, εγκιβωτίστηκε τα τελευταία χρόνια (λίγο πριν την απαγόρευση του εγκιβωτισμού των ρεμάτων), η διατομή του είναι μικρή, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να προκαλέσει ζημιές.

ε) Τέλος, το ρέμα Κερεζένια (δεν έχει οριοθετηθεί αν όχι σε όλο, στο μεγαλύτερο μήκος του) που προκάλεσε ζημιές στο ξενοδοχείο "Horizon Blu" και τα γειτονικά παραλιακά καταστήματα της Ναυαρίνου, έσπασε και ψηλά πάνω από τη Λακωνικής, 200 μέτρα από το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας. Τα νερά μπήκαν και κατέστρεψαν κτήματα και σπίτια στη Λακωνικής, πάνω από το κτήμα Καρέλια και πριν το Ασυλο Ανιάτων.

Γ.Σ.