Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 19:44

"Wheeling2help ΙΙ": Δύο γνωστοί ακτιβιστές του εθελοντισμού στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Δύο από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές του εθελοντισμού, ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Δώρα Μπίτση φτάνουν αύριο το απόγευμα στην Καλαμάτα, για να κάνουν μία στάση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Wheeling2help ΙΙ".

Οι δύο ποδηλάτες μεταφέρουν τα μηνύματα της ισότητας όλων των ανθρώπων και της ένταξης των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική δραστηριότητα. Εχουν φτάσει μέχρι Ασία, Αφρική, έχουν γυρίσει όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνοντας φιλανθρωπικές δράσεις στα ταξίδια τους. Μπορεί τελικά ένας άνθρωπος, μια ομάδα, μια κίνηση να αλλάξει τον κόσμο; Ισως όχι, αλλά μπορεί σίγουρα να κάνει την αρχή…

- Σε ποιο σημείο του ταξιδιού βρίσκεστε τώρα;

Δ.Μ.:"Είμαστε στην 23η μέρα, έχουμε ξεκινήσει από τις 7 του μήνα από την Κωνσταντινούπολη".

- Τι είδους αντοχές χρειάζεται για να υλοποιηθεί μια τέτοια ιδέα;

Δ.Μ.:"Χρειάζεται πολλή υπομονή. Πολύ περισσότερο και από… την εκγύμναση! Δεν είμαστε όλοι ποδηλάτες επαγγελματίες. Ξεκινήσαμε με απλές αποστάσεις, με μια μικρή προπόνηση. Θέλει πολλή υπομονή για να βγάλεις την ανηφόρα που είναι δύσκολη, ή αν είσαι πεινασμένος ή κουρασμένος".

- Η ιδέα αυτή, όπως εμείς τη βλέπουμε στο δελτίο Τύπου φαίνεται πολύ ωραία και αρμονικά στημένη. Από το σχεδιασμό ως την υλοποίηση όμως ήταν εύκολη;

Δ.Μ.:"Ο σχεδιασμός είναι το πιο βασικό κομμάτι. Πήρε αρκετό καιρό, γιατί τις ομάδες τις συντονίζουμε από το Μάρτιο. Αρχικά ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε ανθρώπους που θα δεσμευτούν για το σκοπό. Δεν μπορούσαμε να βρεθούμε από κοντά με τους διοργανωτές, αλλά η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, που δεν το περιμέναμε. Μιλήσαμε με Skype με τις ομάδες τελικά και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι". 

- Ο σκοπός είναι 5 αμαξίδια σε κάθε πόλη; Αυτό αναδεικνύει ένα πρόβλημα της χώρας, όπου οι άνθρωποι με αναπηρία πολλές φορές δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες, ένα καροτσάκι να βγουν έξω;

Ε.Χ.:"Ακριβώς, τα οποία θα πάνε σε περιστατικά που θα αποφασίσουν οι τοπικοί φορείς. Επικοινώνησαν μαζί μας αρκετοί σύλλογοι και μας είπαν πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν να καλύψουν το ποσό που χρειάζεται για το πιο απλό καροτσάκι ακόμα. Οι εκδηλώσεις που κάνουμε θίγουν και πολλά ακόμη θέματα. Την προσβασιμότητα, την επικοινωνία, τα ταμπού, τη νοοτροπία στη στάθμευση". 

- Είναι λίγο νωρίς ίσως, αλλά υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενό σας πρότζεκτ;

Ε.Χ.:"Εχουμε πολλές ιδέες και θέματα. Μας έχουν μιλήσει πολλοί άνθρωποι για θέματα που αξίζει να ασχοληθούμε και να βοηθήσουμε. Σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ, έχουμε θέληση να κάνουμε κι άλλα πράγματα". 

- Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε ως τώρα ποια ήταν;

Ε.Χ.:"Ο συντονισμός όλων των δράσεων. Είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται πολύ χρόνο. Ομως το αποτέλεσμα σε γεμίζει. Ο στόχος είναι μία κοινωνία που όλοι θα είναι αλληλέγγυοι ο ένας προς τον άλλο. Κανένα πρόβλημα πάντως δεν αποδεικνύεται τόσο μεγάλο, μπροστά στην ικανοποίηση που παίρνουμε". 

- Ποιες ήταν οι πόλεις που σας υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό;

Δ.Μ.:"Η Κομοτηνή, που είχε 1.000 άτομα στην εκδήλωση εκεί και στο Βόλο, όπου μας συγκίνησαν τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ, τα οποία μας τραγούδησαν ένα δικό τους τραγούδι και μας είχαν μαγειρέψει".

- Τι θα θέλατε να πείτε στους Καλαματιανούς που σας περιμένουν αύριο;

Ε.Χ.:"Είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία, που στηρίζεται στον εθελοντισμό, ο οποίος στις μέρες μας είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Γιατί κοιτάμε το εγώ μας, ενώ πρέπει να κοιτάμε το "εμείς". Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όλοι μαζί, ως κοινωνία. Είναι ευκαιρία να πάρουν ωραία ερεθίσματα μικροί και μεγάλοι και να αξιοποιήσουν πολύ δημιουργικά το χρόνο τους".  

Το ταξίδι του Ελπη και της Δώρας άρχισε στις 7 Σεπτεμβρίου από την Κωνσταντινούπολη και οι συμμετέχοντες σε 32 ημέρες έχουν σκοπό να διανύσουν με ποδήλατο απόσταση μεγαλύτερη από 2.000 χλμ. περνώντας από 20 πόλεις με τελικό προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα υποδεχθεί τους ποδηλάτες αύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου σε μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού, αθλητισμού και εθελοντισμού με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλόγων, μαθητών και πολιτών. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση για την αναπηρία, που αφορά στην κίνηση, την όραση, την ομιλία και την ακοή, μέσω του αθλητισμού, της τέχνης, της υγείας και της δημιουργικής απασχόλησης. Ολοι για λίγες ώρες θα μπορέσουν να βιώσουν ό,τι βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρία. Μέσα από τη συνεργασία φορέων, οργανισμών, ομάδων και εθελοντών θα γνωρίσουν τον κόσμο της αναπηρίας. Η πρωτοβουλία «Wheeling2help ΙΙ», που τελεί υπό την αιγίδα της Παραολυμπιακής Επιτροπής παράλληλα με την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά. Πέρυσι οι υπεύθυνοι διέσχισαν 2.500 χλμ. στην Ευρώπη με αφετηρία το Λονδίνο και σε 35 ημέρες έφθασαν στην Αθήνα, περνώντας από 8 χώρες και συγκεντρώνοντας 15.654 ευρώ, τα οποία πρόσφεραν στην “Φλόγα” για παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.

Για να δει κανείς το ταξίδι τους ζωντανά μπορεί να μπει στο http://livetrips.gr/trip/6106. Για περισσότερα στοιχεία: www.wheeling2help.com