Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 21:13

Στην κόψη του ξυραφιού η διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Σήμερα λήγει κανονικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης της Ram Europe που λειτουργεί στη Μαραθόλακκα, και μπροστά στο ενδεχόμενο... εμπλοκής, η δημοτική αρχή έσπευσε να αναθέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων και πάλι στην ίδια εταιρεία, μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες ανανέωσης της αδειοδότησης. Προηγήθηκε προσπάθεια να επιστρατευτεί το σενάριο μεταφοράς των απορριμμάτων, τον οποίο όμως “κόλλησε” στην απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση με την εταιρεία “Antipollution” προσωρινά δεν προχωράει, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο την απέρριψε για 3 λόγους. Πρώτον, επειδή είχε κατατεθεί μόνο μία προσφορά. Δεύτερον, γιατί κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη με βάση ανάλογες συμβάσεις σε δήμους της Αττικής. Και τρίτον, επειδή κρίθηκε ότι απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ουσιαστικά επρόκειτο για εκχώρηση αρμοδιότητας σε ιδιώτη. 
Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε το Δήμο Καλαμάτας να στραφεί και πάλι στη Ram για την επεξεργασία, αναθέτοντάς της το συγκεκριμένο έργο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία νέας αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για το σκοπό αυτό συγκλήθηκε χθες εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή, η οποία κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη σχετική υπηρεσιακή εισήγηση. Λευκό ψήφισε ο Δημήτρης Φαββατάς, μη δεχόμενος τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος.
Λίγο αργότερα συνεδρίασε και η διαπαραταξιακή Επιτροπή Απορριμμάτων, η οποία ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Ram Θόδωρο Ρέντζο να απομακρύνει το συντομότερο τα δέματα από το χώρο τις Μαραθόλακκας που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. “Προσπαθήσαμε να συντονιστούμε με τα υπόλοιπα ΚΔΑΥ που λειτουργούν στην περιοχή, αλλά χρησιμοποιούμε διαφορετικές μεθόδους”, επεσήμανε ο κ. Ρέντζος αιτιολογώντας την καθυστέρηση. Δεσμεύτηκε πάντως ότι η απομάκρυνση των δεμάτων θα έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς εντός 15 ημερών που θα έχει τελεσφορήσει, εκτός απροόπτου, η συμφωνία με δύο ελληνικές και μία κινεζική εταιρεία.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο πρόεδρος της επιτροπής και αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Καμβυσίδης αναγνώρισε το σημαντικό πρόβλημα με τα δέματα, εντοπίζοντας ως λόγους καθυστέρησης τον εμπρησμό της Δευτέρας του Πάσχα, τις ζημιές που κατά καιρούς εμφάνισε η μονάδα και την τεράστια αύξηση του όγκου απορριμμάτων μέσα στον Αύγουστο.
Παρών στη συνάντηση ήταν εκ μέρους της Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο ο Αντώνης Μπαρσίνικας, ο οποίος έθεσε μια σειρά ερωτήματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη διαδικασία που ακολουθείται από το Δήμο Καλαμάτας και όχι από το ΦΟΔΣΑ, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαραθόλακκα. Ασκησε επίσης έντονη κριτική τόσο στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της όσο και στον ανάδοχο για τη μη τήρηση, όπως είπε, των συμβατικών του υποχρεώσεων.
Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρβελαίων Καλαμάτας “Παναγία η Σιδερόπορτα” με ανακοίνωσή του (δημοσιεύεται ολόκληρη στη σελίδα 30) μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να επιτρέψει τη λειτουργία και την παραμονή της μονάδας της Ram Europe μετά τη λήξη της αδειοδότησης, ξεκαθαρίζοντας ότι τελείωσε οποιαδήποτε διαχείριση ή εναπόθεση απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.