Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 18:28

Ζημιές από χαλάζι στην Ενότητα Φιλιατρών 

Στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινόμενων βρέθηκε για ακόμη μια φορά η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Τριφυλίας χτυπημένη από έντονη χαλαζόπτωση. Αυτή τη φορά το χαλάζι το βράδυ της Τετάρτης χτύπησε περιοχές των Φιλιατρών και των Χριστιάνων καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής, σκορπώντας την απόγνωση και την απογοήτευση στους παραγωγούς.

Στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, λίγα λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να προκληθεί η καταστροφή. Την ίδια ώρα που στα παραθαλάσσια μέρη είχε βγει ανεμοστρόβιλος, στην ενδοχώρα το χαλάζι συμπλήρωνε το έργο των καταστροφών. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια περιοχή 4.000 στρεμμάτων που έχει χτυπηθεί από το χαλάζι, με τις ζημιές να κυμαίνονται από τόπο σε τόπο. Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή Μώραινα και ανατολικά μέχρι τους Χριστιάνους και την Πλάτη. 

Φυσικά πέρα από τον καρπό που χάθηκε καθώς έπεσε στο έδαφος, υπάρχει φόβος τόσο για τον καρπό που έχει μείνει πάνω στα δέντρα όσο και για τα ίδια τα δέντρα, ενώ στους παραγωγούς συστήνεται -όπου δεν προβούν άμεσα σε συγκομιδή- να κάνουν ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα. Αναγγελία στον ΕΛΓΑ ήδη έχει γίνει και οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές και να υποβάλουν αιτήσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Για το μέγεθος των ζημιών μας μίλησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χριστιανούπολης Χαράλαμπος Αλεξόπουλος: «Πέρασε μεγάλη χαλαζόπτωση που είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη καταστροφή. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι η ζημιά είναι πάνω από 50-60%, αλλά επίσης ότι έχει χτυπηθεί και ο καρπός που είναι πάνω στα δέντρα και τα ίδια τα δέντρα. Εχει πληγεί μια μεγάλη περιοχή. Από τη Μώραινα μέχρι την Πλάτη και τους Χριστιάνους είναι τεράστια η καταστροφή».

Ο Κώστας Λαμπίρης, παραγωγός της περιοχής, τόνισε: «Εχει γίνει μεγάλη ζημιά σε όλη την περιφέρειά μας. Πάνω από 50%, συν τη ζημιά που έχει στον καρπό που είναι πάνω στα δέντρα, ο οποίος πρέπει να μαζευτεί άμεσα, πράγμα που όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ολα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στις αποδόσεις και στην ποιότητα. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί άμεσα για να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό καλύτερο».

Ο Γιώργος Βαγενάς σημείωσε: «Η καταστροφή έχει ξεκινήσει από την Αγία Κυριακή και έχει βγει από την Μώραινα φτάνοντας μέχρι την περιοχή Κερασούλα. Η ζημιά είναι πάνω από 50-60%. Αλλά ζημιά έχει και ο καρπός που έμεινε και τα δέντρα, με αποτέλεσμα και του χρόνου θα έχουμε χαμηλότερη παραγωγή».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος υπογράμμισε: «Για ακόμη μια  φορά η περιοχή μας πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην καλλιέργεια της ελιάς λόγω του δάκου και των καιρικών φαινομένων οι καταστροφές είναι μεγάλες. Θα πρέπει η Πολιτεία να κοιτάξει λίγο και εμάς τους αγρότες καθώς χρειαζόμαστε την στήριξή της. Ζημιές έχουμε και σε θερμοκήπια της περιοχής».

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος που μαζί με κλιμάκιο γεωπόνων της υπηρεσίας βρέθηκε στην περιοχή, σημείωσε: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είχαμε ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως ζημιές από χαλαζόπτωση στις περιοχές των Φιλιατρών, από Αγία Κυριακή μέχρι Γιόλακα και Μώραινα, όπως και στην Τοπική Κοινότητα Χριστιάνων. Με μεγάλη ένταση σε ορισμένες περιοχές και με διακυμάνσεις στις ζημιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ζημιές είναι μεγάλες. Είναι η τρίτη χαλαζόπτωση που έχουμε στην περιοχή σε ελαιοπερίβολα.

Ζημιές είχαμε και σε πάγιες εγκαταστάσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή της Αγίας Κυριακής, αλλά και στο Λιμενάρι. Εχουμε καταγράψει πέντε θερμοκηπιακές καλλιέργειες που έχουν πληγεί, μια συνολική έκταση που ξεπερνά τα 12 στρέμματα, ενώ στην ελαιοπαραγωγή οι ζημιές είναι σε πάνω από 4.000 στρέμματα. Η ζημιά δεν είναι μόνο αυτή που είναι κάτω, αλλά και αυτή πάνω στα δέντρα και στα ίδια τα δέντρα λόγω των πληγών και το βακτήριο που προκαλεί τον καρκίνο της ελιάς. Οσοι καθυστερήσουν την ελαιοσυγκομιδή, θα πρέπει να πάρουν μέτρα προστασίας, κυρίως ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα για να μειώσουμε τα προβλήματα».

 

Κ.Μπ.