Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 21:07

Οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Γειτονιάς Καλαμάτας για τα αντιπλημμυρικά 

Κάτοικοι της Βορειοδυτικής Γειτονιάς που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου με επιστολή τους ενημερώνουν τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να προστατευθεί η περιοχή από νέες πλημμύρες και τι απαντάει η ΔΕΥΑΚ. 

Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων έχει ως εξής: 

«Μας ικανοποιεί ότι το έγγραφο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με Α.Π. 86/17/10-01-2017, το οποίο συνετάχθη στις 28/11/2016 αποδέχεται σαφέστατα το περιεχόμενο και τις προτάσεις των κατοίκων της Βορειοδυτικής Γειτονιάς, δηλαδή των κατοίκων των περιοχών που υποστήκαμε τις σοβαρότερες ζημιές από τις βροχοπτώσεις της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, πέριξ των οδών Βαγγ. Δράκου και Αγίων Αναργύρων, από το ύψος του Προφήτη Ηλία και των Αγίων Αναργύρων έως την οδό Λεΐκων, ως φαίνεται στα έγγραφά μας με Α.Π. 4794/14-09-2016 και 4964/23-09-2016, τα οποία συνημμένα υποβάλλουμε σε όσους δεν έχουμε αποστείλει μέχρι σήμερα.

Επί του προαναφερομένου εγγράφου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχουμε να κάνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις, προκειμένου να βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν και περιγράφονται, ώστε με βάση τις αρμοδιότητες καθενός, στον οποίο απευθυνόμαστε, ως φορέα χρηματοδότησης ή εκτέλεσης των έργων που προέρχονται από χρηματοδοτήσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελληνικού Δημοσίου, Δήμου Καλαμάτας και φορέων αυτού, να προτάξουν και να προγραμματίσουν τα έργα που ζητούμε ως αμέσου προτεραιότητος, αφού θα προστατεύσουν τις ζωές μας, τις περιουσίες μας και θα επιλύσουν πολλά ζωτικά προβλήματα της περιοχής μας. Συγκεκριμένα:

Επί του πρώτου θέματος που αναφέρει η Δ.Ε.Υ.Α.Κ, είχε πράγματι κάνει πλήρη καθαρισμό εισόδου του ρέματος στους δίδυμους αγωγούς στο ύφος της Βαγγ. Δράκου και όντως είχε κατασκευαστεί σημαντικής χωρητικότητας λεκάνη παρακράτησης φερτών υλικών. Μετά όμως από τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν τον Νοέμβριο του 2016, αυτή η λεκάνη σε μεγάλο μέρος της είχε επιχωματωθεί από φερτά υλικά, σπαστά πετρώδη και χώμα εκτός βέβαια φυτικών βλαστήσεων. Αυτά η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. άρχισε να ξανακαθαρίζει στις 19-1-2017.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα του εγγράφου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., τμήμα του ρέματος έχει καθαριστεί μέχρι ιδιοκτησίας Κανελλόπουλου, δηλαδή 200 περίπου μέτρα από τη λεκάνη εισόδου στους δίδυμους αγωγούς, τους οποίους προαναφέραμε. Δεν γνωρίζουμε ποια όρια του σχεδίου πόλης εννοεί η Δ.Ε.Υ.Α.Κ, στα οποία δηλώνει ότι περιορίζονται οι αρμοδιότητές της. Σας επισημαίνουμε ότι τμήματα των πρανών του ρέματος μαζί με κατασκευές οικίας άνω του οικισμού Πετάλου έχουν ήδη πρόσφατα καταρρεύσει, εντός του ρέματος των Αγίων Αναργύρων ενώ τα πρανή του εθνικού δρόμου και των παραδρόμων αυτού, λόγω μεγάλων κλίσεών τους και του τρόπου κατασκευής (μικρών διαζωμάτων ασφαλείας), είναι ασταθή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται στενή παρακολούθηση από τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ή από όποιον είναι αρμόδιος για τον διαρκή καθαρισμό του ρέματος, ώστε να μην έχουμε τα θλιβερά φαινόμενα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, εις βάρος μας, των κατοίκων της περιοχής, εάν υπάρχουν ισχυρές βροχοπτώσεις. Ισχύει η πρότασή μας προς Αντιπεριφέρεια, Δήμο Καλαμάτας και Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ότι η κοίτη και μέρος των πρανών του ρέματος Αγίων Αναργύρων κάτωθεν του εθνικού δρόμου έως και τους δίδυμους αγωγούς να τσιμεντοστρωθούν.

Σχετικά με τα θέματα τρία και τέσσερα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επέμβαση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. επί του αναφερομένου τμήματος του ρέματος βορείως του εθνικού δρόμου. Βασική πρόσβαση πρέπει να δημιουργηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του δρόμου και να αποτελεί τμήμα του έργου της στο ύψος της λεκάνης που της έχει ζητηθεί να κατασκευαστεί από το δήμο και την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Η πρόσβαση αυτή είναι απαραίτητη για την προσυλλογή των αδρανών υλικών που μεταφέρονται από το ρέμα Αγίων Αναργύρων, βορείως του εθνικού δρόμου και από τα πρανή του. Τα αδρανή υλικά συγκέντρωσε και αποχέτευσε στο ρέμα Αγίων Αναργύρων η κατασκευάστρια εταιρεία. Υπάρχουν σημεία προσβάσεων προς το ρέμα Αγίων Αναργύρων και μπορούμε να σας τις υποδείξουμε εάν υπάρχει πρόθεση να γίνουν αυτές από κάποιο φορέα. Είμαστε βέβαιοι ότι την αποχέτευση των υδάτων κάτω του εθνικού δρόμου υποχρεούται η κατασκευάστρια εταιρεία να κατευθύνει μέχρι τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης που ευρίσκεται επί της οδού Λεΐκων προς τον ποταμό Νέδοντα.

Επίσης, επί του πέμπτου θέματος, σας γνωρίζουμε ότι αμεσότερη ενέργεια αυτής που αναφέρει η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δηλαδή του προγραμματισμού, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και της οικονομικής δυνατότητας που αναφέρεται ότι θα πρέπει να εξευρεθεί, είναι η οριοθέτηση του μεγάλου αυτού ρέματος, το οποίο επηρεάζει κατά τη ροή των ομβρίων υδάτων, πολύ μεγάλο μέρος της δυτικής πόλης της Καλαμάτας. Για αυτό ως κάτοικοι της περιοχής, έχουμε ζητήσει προ πολλών ετών την οριοθέτηση του ρέματος και την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλεως (1993) σε μικρά τμήματα της οδού Βαγγέλη Δράκου προς τον κόμβο Λεΐκων, καθώς και της ανωνύμου οδού (7ο Γυμνάσιο) προς την οδό Αρτέμιδος και τον κόμβο Αρτέμιδος, γεγονός που δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα από τους αρμόδιους φορείς, και ιδιαίτερα τον Δήμο Καλαμάτας».

Την επιστολή υπογράφουν: 

Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, Δημήτριος Τζανετάκος, Νικόλαος Τζανετάκος, Ιωάννης Γεωργιόπουλος, Δήμητρα Βρυώνη, Ελπίδα Τασιοπούλου, Σωτήρης Γεωργιόπουλος, Φωτούλα Γεωργιοπούλου, Κωνσταντίνος Μισαηλίδης, Παντελής Τσάκωνας, Δημήτρης Σκριβάνος, Βασιλική Λαμπίρη, Ελένη Χατζηπαναγιώτου, Ζωή Τζώρτζη, Γεώργιος Πεπόνης, Ελένη Λεβεντέα, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Νικόλαος Κούρκουλος, Ιωάννης Ηλιάδης, Αντωνία Τζανετάκου, Ιωάννης Κωστόπουλος, Ιωάννης Λιανός, Στυλιανός Πράτης, Φώτης Διονυσόπουλος, Λεωνίδας Τσάκαλης, Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, Σταύρος Γιαννόπουλος, Απόστολος Γιαννόπουλος, Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, Κώστας Τζανετάκος, Θεόδωρος Τζανετάκος, Παναγιώτης Μακρής, Χρήστος Γεωργιόπουλος, Δημήτρης Μυλωνόπουλος, Σταύρος Διοβουνιώτης, Αλεξάνδρα Λαμπροπούλου, Μαρία Λαμπροπούλου, Βασίλειος Γεωργιόπουλος, Σταύρος Γεωργιόπουλος, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Ιωάννης Λιανός, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Θεοδώρα Κούρκουλου, Αλέξανδρος Μπακής.

  

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

Η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Καμβυσίδη στους κατοίκους αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών εγγράφων σας γνωρίζουμε ότι από την ΔΕΥΑΚ έχουν γίνει τα εξής:

1. Εχει γίνει πλήρης καθαρισμός των δίδυμων αγωγών εισόδου του ρέματος χειρωνακτικά και έχει κατασκευασθεί στην είσοδο σημαντικής χωρητικότητας λεκάνη κατακράτησης φερτών υλικών.

2. Το τμήμα του ρέματος μέχρι τα όρια του σχεδίου έχει καθαριστεί πλήρως από βλάστηση και φερτά υλικά.

3. Στο τμήμα βόρεια του περιμετρικού τις επόμενες ημέρες θα γίνει καθαρισμός στα σημεία που μπορεί να υπάρξει πρόσβαση από μηχανήματα.

4. Εχει ζητηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του περιμετρικού "Μορέας" να γίνει στο ύψος του περιμετρικού λεκάνη συγκράτησης φερτών και προστασία των πρανών του δρόμου.

5. Οσον αφορά την κατασκευή έργων θα γίνει προγραμματισμός σύμφωνα με τυχόν χρηματοδοτικά προγράμματα και τις οικονομικές δυνατότητές μας.

Για να υπάρξει δυνατότητα κατασκευής των προβλεπόμενων έργων θα πρέπει εκτός των άλλων να έχει διανοιχθεί η οδός Ε. Δράκου σε όλο το πλάτος της.

 Για τα παραπάνω λόγω έχει ζητηθεί από την Πολεοδομία της Καλαμάτας να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την διάνοιξη του δρόμου».