Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 17:07

Οδοιπορικό στους δρόμους της Καλαμάτας από την ομάδα "Πάμε Βόλτα"

Οδοιπορικό στους δρόμους της Καλαμάτας από την ομάδα "Πάμε Βόλτα"

 

Ενα οδοιπορικό στους δρόμους της Καλαμάτας, προκειμένου να καταγράψει παλιά στέκια ξεκίνησε η ομάδα ''Πάμε βόλτα'' με τίτλο "Οι δρόμοι έχουν την δική τους ιστορία". Το οδοιπορικό καταγράφει τα μαγαζιά, καθώς και τα σπίτια σημαντικών οικογενειών της Καλαμάτας, της περιόδου από το τέλος του πολέμου έως τους σεισμούς του 1986.

Aρωγοί αυτής της προσπάθειας είναι οι μαρτυρίες των παλιών Καλαματιανών.

Για την ιστορία της οδού Αβίας η ομάδα βασίστηκε στις προφορικές μαρτυρίες των: Χρυσούλας Κλείδωνα, Δημήτρη Κοταχέα, Λευτέρη Λαμπρόπουλου, Θανάση Τριαντάφυλλου και Ηλία Τριαντάφυλλου.

Σχετικά με την οδό Αβίας, η ομάδα αναφέρει κάποια σημεία: Αβίας 3 και Αγ. Νικολάου - ξυλουργείο Μπεχράκη. Εδώ κατασκευάζονταν τα ψυγεία του πάγου (φώτο 1 + 2). Αβίας 5 και Αγ.Νικολάου - εργαστήριο ξυλογλυπτικής του Μαρίνου. Αβίας 26 και Ταξιαρχών - Σε αυτό το οικόπεδο υπήρχε το κτήριο που στεγαζόταν το Υποθηκοφυλακείο Καλαμάτας (φώτο 1 + 2). Αβίας 37 - Η ταβέρνα του Γουλγαρέα. Αβίας 41 και Φαρών - Το  νεοκλασικό κτήριο - σπίτι του παθολόγου Μπόμπου (φώτο 1). Αβίας 41 και Φαρών - Το νεοκλασικό κτήριο - σπίτι του παθολόγου Μπόμπου (φώτο 2). Αβίας 48 - Σε αυτό το οικόπεδο βρισκόταν το σπίτι όπου μεγάλωσε η Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη. Αβίας και Αναγνωσταρά (ΒΑ γωνία) - Εδώ υπήρχε το σπίτι του τενόρου Οδυσσέα Ξηρόκωστα. Αβίας και Αναγνωσταρά (ΝΑ γωνία) - αποθήκη ξυλείας Παπαδόπουλου.

Για οποιoδήποτε λάθος ή παράλειψη μπορεί κανείς να επικοινωνεί για παρατηρήσεις στο 6936-518550 ή στο μέιλ anadifis@yahoo.gr. Επόμενη "στάση" στην έρευνα θα είναι η οδός Αγίου Νικολάου.