Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 16:23

Αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ το Δασαρχείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ το Δασαρχείο Καλαμάτας (βίντεο)

 

Το Δασαρχείο Καλαμάτας και τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας απέκλεισαν χθες, για 1,5 περίπου ώρα, αγρότες της Πυλίας και της Μεσσήνης με τα τρακτέρ τους, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στους δασικούς χάρτες.

Στο σημείο της κινητοποίησης βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Μάνης, με πανό που έγραφε "Η γη των προγόνων μας δεν αμφισβητείται", εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους αγρότες. Οι Μανιάτες ενημέρωσαν ότι την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν κατάληψη στο Δασαρχείο, όπως αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση.

Τα τρακτέρ και τα αγροτικά έφθασαν στην Καλαμάτα από τα μπλόκα του Χανδρινού και της Μεσσήνης και αρχικά στάθμευσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας» και σημείωσε: «Ηρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για ένα ακόμα χαράτσι που φορτώνουν στις πλάτες μας. Οι απαντήσεις που μας έδωσαν, δεν μας καλύπτουν. Να μην πληρώσει κανένας αγρότης και να φύγουν όλα τα χαράτσια. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους αγρότες». Κάλεσε τον κόσμο της Καλαμάτας «να μας συμπαρασταθεί, γιατί αν βουλιάξει η αγροτιά, θα έχει προβλήματα και η πόλη» και παρατήρησε πως «με όλα αυτά που μας έχουν φορτώσει, κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα κι ενώνουμε τη φωνή μας. Οι αγρότες μόνο μέσα από τους αγώνες τους μπορούν να ανατρέψουν όλα αυτά τα μέτρα». Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και την αντίδρασή τους στους δασικούς αγρότες, «που διώχνουν τον κόσμο από τα κτήματά του», εξέφρασαν οι πρόεδροι Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης και Βασιλιτσίου Βασίλης Μάραντος. Δηλώσεις κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών, με τη διαδικασία που γίνεται, έκανε και το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας - πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος.

Στη συνέχεια με πορεία τα τρακτέρ και τα αγροτικά κινήθηκαν στην οδό Υδρας κι απέκλεισαν το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών. Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή Δασών Παναγιώτη Καραμπάτσο (ο διευθυντής απουσίαζε στην Αθήνα) και μεταξύ άλλων, σημείωσαν πως «θα χαθούν ιδιοκτησίες των αγροτών και επιδοτήσεις, θα αφανιστεί η μικρομεσαία αγροτιά. Να μην πληρώσει κανένας αγρότης αυτό το χαράτσι για τους δασικούς χάρτες. Το κράτος παίρνει χρήματα για κτήματα που βγαίνουν δασικά. Υπογράψατε τους δασικούς χάρτες, χωρίς να τους ελέγξετε. Να γίνει Δασολόγιο, αλλά όχι με τους δασικούς χάρτες του 1945». Η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον αναπληρωτή διευθυντή «να βγείτε έξω και να κάνουμε κατάληψη για 2 ώρες. Να κλείσετε την υπηρεσία για 2 ώρες για συμπαράσταση στους αγρότες». Και του ζήτησαν να απαντήσει, αν πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες.

Ο Παν. Καραμπάτσος εξήγησε ότι «οι υπηρεσίες εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί» και απάντησε πως «την προσωπική μου άποψη δεν μπορώ να την πω στο γραφείο, αλλά στο δρόμο». Τελικά σε συνεννόηση με το δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, συναίνεσαν και τα γραφεία έκλεισαν.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αγρότες μπροστά από τις δύο υπηρεσίες, ο αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Δημήτρης Μπίρης τους κάλεσε «να πάμε συντονισμένοι σ’ ένα μπλόκο στο νομό για μια εβδομάδα και μετά έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στην Αθήνα», τονίζοντας πως «παίζεται η επιβίωσή μας. Ολη η Ελλάδα είναι στο δρόμο».

Στο χώρο του αποκλεισμού βρέθηκαν αγρότες και πολίτες από χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Κορώνης και Μεθώνης.

Τελικά τα τρακτέρ αποχώρησαν, επιστρέφοντας στο Χανδρινού και στη Μεσσήνη.

Γ.Σ.


NEWSLETTER