Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 19:00

Τα εγκιβωτισμένα ρέματα

Τα εγκιβωτισμένα ρέματα

Τα ρέματα και οι χείμαρροι μέσα στις πόλεις δεν μπορούν να είναι αυτοκινητόδρομοι, αγωγοί λυμάτων, υπόγειοι οχετοί ή εγκιβωτισμένα τσιμεντοφραγμένα, επικίνδυνα για πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Καλαμάτα έχουμε μπαζώσει και τσιμεντοποιήσει τα περισσότερα ρέματα που διατρέχουν την πόλη (Βέλιουρας, Καλαμίτσι, Ρίζος και χείμαρρος Νέδοντας), διοχετεύονται σε κανάλια και έχουν μετατραπεί σε υπόγειους οχετούς ρύπων και υγρών αποβλήτων. Ο περιορισμός ή η μεταβολή της ροής τους έχει επίσης αυξημένους κινδύνους πλημμυρών (το διαπιστώσαμε στην πόλη μας στις 7 Σεπτεμβρίου 2016)

Τα αστικά ρέματα -σύμφωνα με την τρέχουσα ευρωπαϊκή εμπειρία- μπορούν να συμβάλουν μέσα από το άνοιγμά τους και την επαναφορά των φυσικών χαρακτηριστικών τους στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και στην αναψυχή μέσω της ανάδειξης υδάτινων διαδρομών. Οι όχθες τους -αν αναδειχθούν- μπορούν να παραδοθούν στους πολίτες με παιδικές χαρές, πάρκα, ποδηλατόδρομους. Η αντιπλημμυρική τους προστασία είναι εφικτή μέσω δεξαμενών συγκέντρωσης του νερού της βροχής και η απορρύπανση των υδάτων μπορεί να γίνει με φυσικές μεθόδους σε συνεργασία με το σύστημα αποχέτευσης.

Η νέα αυτή αντίληψη που προωθείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες για πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, παρέχει νέους δημόσιους χώρους, ενισχύει τη βιοποικιλότητα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της θερμικής νησίδας, ενώ αυξάνει τις αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε άμεση εγγύτητά τους.

Υπάρχει μέλλον για τα ρέματα της Καλαμάτας;

 

H ομάδα ''Πάμε βόλτα''