Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017 08:36

Απολογισμός Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας: Πληγή η επίδειξη θηραμάτων στο Facebook

Γράφτηκε από τον
Απολογισμός Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας: Πληγή η επίδειξη θηραμάτων στο Facebook

 

Mε τον εντοπισμό 34 παραβάσεων παράνομου κυνηγιού και ευτυχώς χωρίς σοβαρά ατυχήματα, κύλησε η χρονιά 2016 - 2017 για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Στις 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκστρατεία καθαριότητας, συλλογής των σκουπιδιών και των πλαστικών για ανακύκλωση, που είχαν αφήσει οι κυνηγοί. Μεγάλη πληγή, όμως, αποτελούν οι... επιδειξίες κυνηγοί στο Διαδίκτυο, στο Facebook, που επιδεικνύουν τα θηράματά τους.

Ολα αυτά τα στοιχεία τονίστηκαν σε χθεσινή απολογιστική συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος Παντελής Δρούγας ενημέρωσε ότι τη χρονιά που ολοκληρώθηκε εκδόθηκαν 2.644 άδειες. Ανέφερε πως σημειώθηκαν 4 ατυχήματα μελών, και άλλα 4 έπαθαν κυνηγετικοί σκύλοι. Ατυχήματα που όμως δεν ήταν σοβαρά, απλά ορθοπεδικά.

Για τη νέα χρονιά ο κ. Δρούγας πληροφόρησε ότι θα υπάρχει «ξεχωριστή ασφάλεια για τους κυνηγετικούς σκύλους. Ο,τι αφορά τον κυνηγό θα αφορά και το σκύλο. Θα αποζημιώνεται με 300 ευρώ ο ιδιοκτήτης, για να αντικαταστήσει το σκυλί που ίσως χάσει».

Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι το Διαδίκτυο αποτελεί σύγχρονη πληγή κι έκανε λόγο για κακή χρήση του, που μετατρέπει το κυνήγι σε εγκληματική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως  «με το Facebook κάποιοι έβγαλαν τα συμπλέγματά τους στην επιφάνεια» - και συνέστησε: «Πρέπει όλοι να μαζευτούμε, χρειάζεται μετριοπάθεια και σεβασμός στο περιβάλλον. Παιδεία από όλους μας, να σεβόμαστε τους κυνηγούς και το περιβάλλον». Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «επιδειξίες κυνηγούς, που για εμάς είναι μιάσματα. Δεν τους θέλουμε στην κυνηγετική οικογένεια».

Ο γ.γ. του συλλόγου Κωνσταντίνος Μούζος παρατήρησε ότι

η έκθεση και η αγοραπωλησία θηραμάτων απαγορεύεται. Ενημέρωσε πως στις 12 Μαρτίου ο σύλλογος οργάνωσε εκστρατεία περισυλλογής άδειων φυσιγγιών, «καθαρίσαμε πολλούς χώρους, πολλά σκουπίδια και πλαστικά για ανακύκλωση που α δώσουμε στο δήμο». Πρόσθεσε ότι έκαναν και διαγωνισμό με νικητή αυτόν που θα μάζευε τους περισσότερους άδειους κάλυκες. Ηταν ο Παναγιώτης Κότσης, που παρέδωσε 7.500 άδειους κάλυκες και θα πάρει ως δώρο ένα κιβώτιο φυσίγγια, προσφορά από το κατάστημα του Γιώργου Αγγελόπουλου. «Αυτό να το κάνουμε κάθε χρόνο», προέτρεψε ο κ. Μούζος.

Ο συντονιστής - ομοσπονδιακός θηροφύλακας Δημήτρης Μαλαπάνης πληροφόρησε ότι μαζί με τους θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου πραγματοποίησαν 2.600 ελέγχους και βεβαίωσαν 34 παραβάσεις. Αυτές αφορούσαν χρήση ηχομιμητικών συστημάτων, κράχτες για πουλιά, παράνομο κυνήγι τη νύχτα, κυνήγι με παγίδες - θηλιές για αγριογούρουνα και αγκίστρια για τσίχλες, παράνομο καρτέρι για μπεκάτσες, κυνήγι εντός καταφυγίου και κυνήγι χωρίς άδεια. Ολες αυτές οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

«Ο αριθμός των παραβάσεων είναι μεγάλος, λίγο μεγαλύτερος από άλλες χρονιές», μας απάντησε ο Δ. Μαλαπάνης - και καταλήγοντας σημείωσε: «Το κυνήγι είναι ωραία μαγκιά. Δεν ενοχλούμε και δεν πειράζουμε κανέναν. Να προσέχουμε, και να μην αφήνουμε τα σκουπίδια μας».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας ενημέρωσε ότι ο σύλλογος θα τοποθετήσει κάδους - καλάθια σε σημεία όπου συγκεντρώνονται κυνηγοί.

Γ.Σ.


NEWSLETTER