Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 14:29

Ενοχοι 2 γιατροί για το θάνατο 8χρονου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Την ενοχή του διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της ειδικευόμενης παιδιάτρου που περιέθαλψε το 8χρονο αγόρι στα Επείγοντα, αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώτο ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και στη δεύτερη 18 μηνών με αναστολή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεων. Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι 10 κατηγορούμενοι -μεταξύ των οποίων η ιδιώτης παιδίατρος, 6 νοσοκομειακοί γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι της Παιδιατρικής Κλινικής, η αναισθησιολόγος και ο καρδιολόγος που συμμετείχαν στην ανάνηψη του αγοριού), ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ο πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ, και ο γιατρός που διενήργησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το θάνατο του παιδιού. 

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε χθες μετά από 6 συνεδριάσεις. Η τραγική κατάληξη του 8χρονου αγοριού από τη Μεσσήνη, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη Μεσσηνία το Μάιο του 2011. Το παιδί εισήχθη στις 17 Μαΐου στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας με δύσπνοια και συμπτώματα -υποτίθεται- γαστρεντερίτιδας και κατέληξε την επομένη το πρωί στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας από εγκεφαλικό οίδημα, εξαιτίας του υψηλού σακχάρου στο αίμα του. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το αγόρι εισήλθε στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας «με βαριά διαβητική κετοξέωση». Τη βαριά κλινική εικόνα του καταδείκνυε -όπως αναφέρει το κατηγορητήριο- κυρίως το γεγονός ότι το PH του αίματος κατά την είσοδο ήταν 7,06 (όταν το PH του αίματος είναι κάτω από 7,1 η κατάσταση χαρακτηρίζεται βαριά). Το δικαστήριο έκρινε ότι οι καταδικασθέντες γιατροί αργοπόρησαν και τις δύο πρώτες κρίσιμες ώρες -σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την πρόταση της εισαγγελέα Φωτεινής Γκιντώνη- ακολούθησαν λάθος θεραπεία, χορηγώντας στο παιδί ορό γλυκόζης ενώ έπασχε από διαβήτη τύπου 1, που μέχρι πριν δεν είχε διαγνωστεί. 

Οσον αφορά τις ευθύνες των νοσοκομειακών γιατρών, το κατηγορητήριο μεταξύ άλλων αναδεικνύει ότι παρέλειψαν να θεραπεύσουν την αφυδάτωση με την χορήγηση υγρών και φυσιολογικού ορού, που «θα προκαλούσε και αυτόματη μείωση της τιμής της γλυκόζης ορού». Επίσης, προσάπτει στους κατηγορούμενους παιδιάτρους σοβαρές παραλείψεις ως προς την παρακολούθηση του