Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 14:46

Το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στο Ησυχαστήριο του Προφήτη Ιωήλ

Ομάδα μαθητών του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας, που υλοποιούν το πρόγραμμα "Στα χνάρια του βυζαντινού πολιτισμού της νοτίου Πελοποννήσου», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ησυχαστήριο του Προφήτη Ιωήλ, τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές Σταυρούλα Τσιάγκρα θεολόγος και Γιάννης Καρακατσιάνης φιλόλογος, υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος.

Νωρίτερα, η ομάδα των μαθητών είχε πραγματοποιήσει διήμερη εποικοδομητική επίσκεψη στο Γεράκι Λακωνίας και τον Κοσμά Κυνουρίας.

Κατά την παρουσία τους στη μονή, πρώτα - πρώτα ξεναγήθηκαν από τις μοναχές στο Καθολικό και στους χώρους της μονής. Εμαθαν για την ιστορία του, το βίο του προφήτη Ιωήλ και για το βιογραφικό του αρχιμανδρίτη Ιωήλ Γιαννακόπουλου, που από τη δεκαετία 1960 - 1970 έθεσε τις βάσεις για τη λειτουργία της μονής. Στη συνέχεια, άκουσαν από τον αγιογράφο Τριαντάφυλλο Καγιά το ιστορικό της εικονογράφησης της μονής από τον περίφημο αγιογράφο Δημήτριο Κεντάκα, μαθητή του Κ. Παρθένη και συνεχιστή στη ζωγραφική εικονολογία του πνεύματος της γενιάς του ’30. Σημειωτέον, ο κ. Καγιάς είναι μαθητής του αείμνηστου αγιογράφου και ζωγράφου Δ. Κεντάκα, συνεχιστής του έργου του και συμμετείχε ενεργά στην αγιογράφηση της μονής (οι μαθητές μάλιστα ήρθαν σε επαφή και με το αγιογραφικό έργο του Τριαντάφυλλου Καγιά κυρίως στην τραπεζαρία της μονής). Από τον κ. Καγιά έγινε εν συνεχεία μία λεπτομερέστατη παρουσίαση του εικονογραφικού διακόσμου του Καθολικού της μονής, καθώς και των τεχνοτροπικών κατευθύνσεων κατά το σχεδιασμό του Δ. Κεντάκα. Ιδιαίτερα, ο κ. Καγιάς, κατά την παρουσίασή του στα παιδιά του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας, στάθηκε στην ιδιάζουσα εικονογραφικά και τεχνοτροπικά αγιογράφηση του Βαπτιστηρίου της μονής, τονίζοντας την εικονογραφική σύνθεση επάνω στη θεματολογία του νερού από παλαιοδιαθηκικές κυρίως σκηνές. Ετσι οι μαθητές γνώρισαν ένα σημείο της πόλης της Καλαμάτας, που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της και σχετίζεται με την παρουσία του Ιωήλ Γιαννακόπουλου, ενώ ήρθαν και σε επαφή με μία κύρια αγιογραφική μεταπολεμική τεχνοτροπία, αυτή του Δ. Κεντάκα και του μαθητή του Τ. Καγιά, συνεχιστών του ζωγραφικού έργου της λεγόμενης γενιάς του ’30.