Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 13:27

Διαμαρτυρία Πακιστανών εργατών στη Σκάλα

Γράφτηκε από την

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία έκαναν το βράδυ της Δευτέρας Πακιστανοί μετανάστες στη Σκάλα Λακωνίας. Με τον τρόπο αυτό οι μετανάστες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις 58 ομοεθνών τους την περασμένη Παρασκευή στη Σκάλα, επειδή δεν είχαν νόμιμα χαρτιά.
Ολα ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη επιχειρηματία της περιοχής ο οποίος νοίκιαζε ένα στάβλο κι ένα ακόμα κατάλυμα σε 58 παράνομους μετανάστες (στην πλειονότητά τους Πακιστανοί) οι οποίοι εργάζονται στα κτήματα. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο το Σάββατο, όπου του επιβλήθηκε ποινή 59 ετών φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 119.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 10.000 ευρώ.
Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο επιχειρηματίας νοίκιαζε τα καταλύματα -τα οποία δεν πληρούσαν κανέναν όρο υγιεινής ή ανθρώπινης διαβίωσης- αντί 40 ευρώ το μήνα για καθέναν από τους αλλοδαπούς, εισπράττοντας περίπου 2.400 ευρώ μηνιαίως αφορολόγητα.
Μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του, άλλοι κάτοικοι της Σκάλας Λακωνίας που νοίκιαζαν σπίτια σε παράνομους αλλοδαπούς έβγαλαν τα πράγματά τους στο δρόμο και κλείδωσαν τις πόρτες... για να μην κατηγορηθούν κι αυτοί - με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μην έχουν πού να μείνουν. Ετσι, κάθε βράδυ συγκεντρώνονται στην πλατεία της Σκάλας, όπου και παραμένουν μέχρι το επόμενο πρωί που πηγαίνουν στις εργασίες τους.
Στους 58 παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν στα καταλύματα του καταδικασθέντα επιχειρηματία δόθηκαν σημειώματα διοικητικής απέλασης, προκειμένου να φύγουν από τη χώρα μέσα σε ένα μήνα, και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Για αστυνομικό πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Ενωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομιμοποίηση των μεταναστών.