Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 15:56

Εκδήλωση μνήμης στα παλιά σφαγεία Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εκδήλωση μνήμης στα παλιά σφαγεία Καλαμάτας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 10 εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον τόπο της εκτέλεσής τους, στα παλιά σφαγεία Καλαμάτας στη Δυτική Παραλία.

Ο Κώστας Γκόνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης και στην ταυτότητα των 10 εκτελεσθέντων, καθώς στα γεγονότα που είχαν προηγηθεί: Στην πυρπόληση και την καταστροφή του μαρτυρικού Αετού από τους Γερμανούς και στην εκτέλεση του μοίραρχου εν αποστρατεία Γιάννη Γιαλλουράκου, από ενόπλους τους ΕΛΑΣ στην Υπαπαντή.

Ο Κώστας Αλεξίου, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες και σημείωσε πως “είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας οι γερμανικές επανορθώσεις”, ενώ απαίτησε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Γερμανός Πρόεδρος από τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάλεσε, επίσης, το δήμαρχο να αναγνωρίσει ο δήμος το σημείο ως τόπο μαρτυρίου και να τοποθετήσει μια μαρμάρινη πλάκα, που θα ενημερώνει για την εκτέλεση. Τέλος, ευχαρίστησε το δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την προσπάθεια ένταξης της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις.

Η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη ενημέρωσε ότι το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής και έχει πάρει το δρόμο του, ενώ παρατήρησε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην καγκελάριο Μέρκελ.

Ο Θεόδωρος Σινάνης, που είπε πως έζησε την Κατοχή και την πείνα της, αφηγήθηκε ένα γεγονός με Γερμανούς στους Γαργαλιάνους, μετά την πτώση Στούκας στο νησάκι Πρώτη, οι οποίοι προτιμούσαν να πετούν τα αποφάγια τους στα σκυλιά και όχι στα πεινασμένα παιδιά που τους τα ζητούσαν.

Οι συγκεντρωθέντες κατέθεσαν στεφάνι και εναπόθεσαν λουλούδια στη μάντρα των παλιών σφαγείων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER