Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 09:09

61 ταλαιπωρημένοι και άρρωστοι μετανάστες στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
61 ταλαιπωρημένοι και άρρωστοι μετανάστες στην Καλαμάτα (βίντεο)

Ταλαιπωρημένοι και άρρωστοι έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας 61 μετανάστες από το Πακιστάν, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μέσα σε ένα κλεμμένο ιστιοφόρο με σημαία Αυστρίας.

Οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από εθελοντές και τη νομίατρο, αλλά μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν άλλη ιατρική φροντίδα παρότι υπήρχαν υπόνοιες για μολυσματική ασθένεια.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου 40 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νήσου Βενέτικο, από το Λιμενικό Σώμα, το οποίο διενεργούσε ελέγχους. Μέσα στο σύνολο των ανθρώπων βρίσκονταν και οι 2 διακινητές τους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, είναι Ουκρανοί. Το σκάφος ονομαζόταν “Pyrrha" και είχε κλαπεί στη Ρόδο νωρίτερα το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αλλοδαποί ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές με άλλο σκάφος, το οποίο στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού τους μετεπιβίβασε στο "Pyrrha", με σκοπό τη μεταφορά τους σε άλλη χώρα.

Οι μετανάστες είναι όλοι άνδρες και ανάμεσά τους 18 ανήλικοι και αρκετοί έφηβοι. Το ταξίδι τους πρέπει να ήταν δύσκολο, καθώς όταν πάτησαν στεριά φάνηκαν ανακουφισμένοι και πολύ συνεργάσιμοι. Ομως κάποιοι από αυτούς είχαν προβλήματα στα πόδια, άλλοι έβηχαν και άλλοι δεν μπορούσαν να περπατήσουν καλά. Οι εθελόντριες Νοσηλευτικής και οι Σαμαρείτες μαζί με τη νομίατρο Αικατερίνη Σπέντζουρα μίλησαν με τον καθένα ξεχωριστά, δίνοντας πρώτες βοήθειες και συμβουλές. Μέχρι χθες το βράδυ ακόμα δεν τους είχε δει άλλος γιατρός, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Σταδιακά, μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 3 περίπου τα ξημερώματα της Κυριακής, συνεχίστηκε η καταγραφή των στοιχείων, ο έλεγχος των λιγοστών πραγμάτων τους και η μεταφορά τους στο παλιό νοσοκομείο, στη Σχολή Νοσηλευτικής. Επίσης, τους δόθηκε φαγητό, το οποίο ήταν προσφορά του καταστήματος “Pizza Roma” της Καλαμάτας.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, οι 61 μετανάστες βρίσκονταν στον εσωτερικό χώρο της σχολής, για λόγους ασφαλείας. Το μεσημέρι και το βράδυ τους δόθηκε φαγητό από κέτερινγκ, το οποίο είχε οργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας. Ο Ερυθρός Σταυρός συνέχισε χθες να καταγράφει τις ανάγκες τους και να οργανώνει τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Πάντως, όπως φάνηκε, το κλίμα ήταν ήρεμο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, όπως διαβεβαίωσαν και οι αρμόδιοι.

Για το βράδυ κουβέρτες έδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ενώ έκκληση για καθαρά ρούχα (σε μικρά νούμερα) έγινε και μέσω Facebook, από τον ΕΣ.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER