Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 21:21

11 μαθητές στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Με 11 μαθητές στην Α' και Β' τάξη του Γυμνασίου -αλλά και με αρκετές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και στη στελέχωσή του-, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμάτας, που προσωρινά φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του πρώην Πολυκλαδικού στην οδό Αθηνών.

Την επισήμανση για τις ελλείψεις έκανε η διευθύντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου, Μαρία Πανοπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της μετά την τελετή του αγιασμού που έγινε χθες το πρωί στο σχολείο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως και οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, θα αντισταθμίσουν “με το μεράκι και τη φαντασία τους” όλα όσα λείπουν και θα αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους, παρέχοντας στους μαθητές τα εφόδια να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες.

Την αποφασιστικότητα της κοινωνίας “να στηρίξει τα παιδιά της και να τα βοηθήσει με γνώσεις για να ενταχθούν σε αυτή” εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σημειώνοντας ότι η μετασκευή των αιθουσών που φιλοξενούν το Ειδικό Γυμνάσιο κόστισε 30.000 ευρώ στον δήμο. Παράλληλα, ως απάντηση στην αναφορά περί ελλείψεων, δήλωσε πως “οι υλικές υποδομές έχουν υπερεκτιμηθεί, καθώς βασικό εργαλείο στην εκπαίδευση αποτελεί ο δάσκαλος, όπως και η αγάπη για τη μάθηση”.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ακόμη πως με μειωμένες τις οικονομικές δυνατότητες της Πολιτείας, καλούνται οι ΟΤΑ να στηρίξουν τις σχολικές μονάδες -αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πλέον ο Δήμος Καλαμάτας δαπανά τριπλάσια χρήματα από όσα στο παρελθόν, προκειμένου να λειτουργούν τα 100 σχολεία στην περιοχή του. Ο ίδιος επισήμανε ότι αναμένει σύντομα να γίνει εξαγγελία για την κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμάτας, όπως επίσης και άλλων 4 σχολικών μονάδων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Για απαίτηση 6 ετών, που πλέον υλοποιείται, μίλησε στη συνέχεια ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πάνος Πετρόπουλος αναφερόμενος στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμάτας. Πρόσθεσε ότι στη Μεσσηνία έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ειδική αγωγή, με τη λειτουργία από την προηγούμενη χρονιά τμημάτων ένταξης στα Γυμνάσια Πύλου, Μελιγαλά και στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, καθώς και άλλων τριών τμημάτων από φέτος, σε ακόμα τρία γυμνάσια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Συγκινημένη εμφανίστηκε η Κατερίνα Κεράνη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας “Υπομονή”, η οποία αναφερόμενη στη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου μίλησε για “όνειρο που έγινε πραγματικότητα” και τόνισε ότι πλέον αναμένεται και η λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ), από τον Δήμο Καλαμάτας .

Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας εντεταλμένος για θέματα Παιδείας Ηλίας Γυφτέας, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Δημήτρης Οικονομόπουλος και Γιώργος Σταματόπουλος αντίστοιχα, η διευθύντρια του 6ου Λυκείου Χαρά Κιουρή, ο διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μανώλης Κωνστάνταρος και οι γονείς των μαθητών και μαθητριών.

Β.Γ.Μ.