Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 08:49

Εξομοιωτής κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Εξομοιωτής κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Πυρκαγιά μέσα σε κατοικία καλούνται να σβήσουν οι πυροσβέστες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε εξομοιωτή που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για πρακτική άσκηση πυρκαγιάς σε εξομοιωτή που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μία εβδομάδα και η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που το Πυροσβεστικό Σώμα υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Νωρίτερα, χθες το πρωί πυροσβέστες από υπηρεσίες της Μεσσηνίας, στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στην Καλαμάτα, πραγματοποίησαν αποτίμηση της φετινής αντιπυρικής περιόδου για το νομό, παρουσία του διοικητή της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - αρχιπύραρχου Θεόδωρου Λαρέζου. Ακολούθησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της υπηρεσίας θεωρητική εκπαίδευση σε εξομοιωτή πυρκαγιάς. Το πρακτικό μέρος της άσκησης υλοποιήθηκε στο χώρο του λιμανιού, δίπλα στις αποθήκες, όπου έχει εγκατασταθεί ο εξομοιωτής, με την παρουσία 7 εκπαιδευτών.

Δύο απ’ αυτούς, οι επιπυραγοί Γιάννης Κολοβός από την ΕΜΑΚ και Γιώργος Κονίδας από το Αρχηγείο, πριν δώσουν τις τελευταίες οδηγίες στους συμμετέχοντες πυροσβέστες, μας ενημέρωσαν για την άσκηση στον εξομοιωτή, που έχει και δωμάτιο ελέγχου με υπολογιστή.

Επεσήμαναν πως πρόκειται για συνθήκες πυρκαγιάς σε εσωτερικό χώρο, σε θερμοκρασία 300 βαθμών, με 6 εστίες πυρκαγιάς, όπου η προσέγγιση γίνεται από την οροφή. Η επιχείρηση κατάσβεσης ολοκληρώνεται με έρευνα και διάσωση ατόμων, που ενδεχομένως να βρίσκονται στο χώρο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης γίνεται αξιολόγηση για κάθε συμμετέχοντα, για τον τρόπο που ενεργεί και ακολουθεί η ενημέρωση από τους εκπαιδευτές για το τι έγινε σωστά και τι λάθος.

Στην άσκηση με τον εξομοιωτή θα μετάσχει όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στη Μεσσηνία.

Στους σχεδιασμούς του Αρχηγείου είναι να γίνει στη συνέχεια εκπαίδευση με τον εξομοιωτή και σε εθελοντές, που συμμετέχουν σε κατασβέσεις πυρκαγιών, με άλλου επιπέδου σενάριο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Γ.Σ.