Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 08:45

Μετά την ανακοίνωση πώλησης μονάδων της ΔΕΗ: Αγωνία εργαζομένων στη Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από την
Μετά την ανακοίνωση πώλησης μονάδων της ΔΕΗ: Αγωνία εργαζομένων στη Μεγαλόπολη

Η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη θέτει επί τάπητος το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, τόνισε ότι θα υπάρξουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Η αποσαφήνιση των μέτρων στήριξης των θέσεων εργασίας στις μονάδες αλλά και στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα μαζί με την κορύφωση των αντιδράσεων από τοπικούς φορείς και εργαζομένους στην ευρύτερη περιοχή.

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ειδικότερα: Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Οπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.

Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

 

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προγραμματίζεται στη Μεγαλόπολη μεθαύριο Τετάρτη, με αφορμή την πώληση των μονάδων 3 και 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, τον οποίον επισκέπτεται αύριο ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην προοπτική της πώλησης των δύο μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης εναντιώνεται απόλυτα η τοπική κοινωνία, αλλά και οι εργαζόμενοι στον σταθμό και τη ΔΕΗ γενικότερα. Οι τελευταίοι, μάλιστα, υποχρέωσαν τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να τους συναντήσει στην Τρίπολη, “εισβάλλοντας” την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία της Ν.Ε. Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επισκεπτόταν ο υπουργός. Στην παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την απόλυτη διαφωνία τους για την κυβερνητική απόφαση να πουληθούν ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης.

 

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΛΥΣΗ

“Πιστεύω ότι στο πλαίσιο αυτό, του ούτως ή άλλως αναγκαστικού συμβιβασμού που κάναμε το 2015, αυτή ήταν η λύση η οποία περιφρούρησε το δημόσιο συμφέρον, χωρίς βέβαια να είναι και αυτή η λύση που θα κάναμε μόνοι μας, αν δεν είχαμε τις μνημονιακές υποχρεώσεις” εκτίμησε από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος το περασμένο Σάββατο από την Καλαμάτα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πιο πάνω συνάντηση. “Τους εξήγησα ότι προσπαθήσαμε -και πετύχαμε- να εξασφαλίσουμε το μείζον, που είναι να παραμείνει η ΔΕΗ δημόσια και βασικός βραχίονας του κράτους σε αυτόν τον πολύ στρατηγικό τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού. Από εκεί και μετά, ο κ. Σταθάκης έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για το επιμέρους” συνέχισε ο υπουργός. Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση του ότι αυτή “ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Απλώς ξέρουμε όλοι ότι τον Ιούλιο του 2015 κάναμε έναν συμβιβασμό, εν γνώσει μας ότι ήταν συμβιβασμός”.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Στο μεταξύ, τη Μεγαλόπολη και τον ΑΗΣ της ΔΕΗ επισκέπτεται αύριο ο πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ο Π. Λαφαζάνης θα περιοδεύσει στην πόλη στις 10 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συναντήσει τους εργαζόμενους της 3ης μονάδας. Θα ακολουθήσει στη 1.15 το μεσημέρι συνάντησή του, στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, με τη Συντονιστική Αγωνιστική Επιτροπή Μεγαλόπολης και στις 3 συναντηθεί στο Ψαθί με τους εργαζόμενους στο ορυχείο.

Οπως έγινε γνωστό, τέλος, τη ΛΑΕ στο μεθαυριανό συλλαλητήριο της Τετάρτης στη Μεγαλόπολη, θα εκπροσωπήσει το στέλεχος του κόμματος Θανάσης Πετράκος.


NEWSLETTER