Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 15:03

Σπάρτη: Εκδήλωση Προληπτικής Ιατρικής με τη θεατρική παράσταση «Ο Αγιος Βασίλης και οι Βιταμίνες»

Γράφτηκε από την



Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, στα πλαίσια της συνέχισης του προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στη Μάνη, στρέφεται στην ευαισθητοποίηση της νεαρότερης ηλικιακής ομάδας του κοινωνικού μας συνόλου, τα παιδιά, σε ένα θέμα κρίσιμο και αποφευκταίο. Με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης, το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και το Δήμο Ανατολικής Μάνης, η αίθουσα του κινηματογράφου Cinema Center στη Σπάρτη, γέμισε παιδικές φωνές, μουσικές και φωτεινά χαμόγελα το μεσημέρι της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011.

Η παχυσαρκία αποτελεί νόσο του σύγχρονου κόσμου. Ο χαρακτηρισμός της από το ΙΝΚΑ ως «βραδυφλεγούς βόμβας» είναι ιδιαίτερα εύστοχος. Αποτελεί αιτία πρόωρης εκδήλωσης νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό κτλ), σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικών παθήσεων (υπνική άπνοια κ.α.) καθώς και ψυχολογικών διαταραχών. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και η υποτυπώδης σωματική άσκηση είναι μόνο δύο από τα αίτια εμφάνισής της παχυσαρκίας.

Μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν το μουσικοχορευτικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι: «Ο Άγιος Βασίλης και οι Βιταμίνες», στην οποία συμμετείχαν το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, το 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Αρεόπολης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρεόπολης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Δυρού και το Πρότυπο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Πολυχρονάκου.
Θερμές ευχαριστίες στους μουσικούς του Ωδείου ΜΕΛΟΠΟΙΙΑ, οι οποίοι έντυσαν με τη μουσική τους την θεατρική παράσταση, καθώς και στην Παιδική Χορωδία του Ωδείου για τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που μας χάρισαν.

Σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και εύθυμο κλίμα, οι λιλιπούτειοι θεατρόφιλοι παρακολούθησαν την ιστορία του «κρυωμένου» Αϊ-Βασίλη. Τα πιστά ξωτικά του, φοβούμενα ότι δεν θα καταφέρει να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά, που με τόση ζέση και ανυπομονησία προσδοκούν, στρέφονται για βοήθεια στην Καλή Υγεία και έτσι τα Χριστούγεννα σώζονται.

Η αθωότητα, η αυθόρμητη κριτική στάση και η αφοπλιστική ειλικρίνεια της παιδικής ηλικίας, μετατρέπουν την επεξεργασία των ερεθισμάτων σε απόσταγμα σοφίας. Οι αντιδράσεις ενός παιδιού απέναντι στο καθετί, παράδειγμα προς γνώση και συμμόρφωση των ενηλίκων.

Τα σημαντικότερα μυστικά αποκαλύπτονται όταν καταφέρουμε να μην επικεντρωθούμε στο ευτυχισμένο τέλος ενός παραμυθιού, αλλά στο ηθικό δίδαγμα.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης


NEWSLETTER