Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 10:59

Στο σιντριβάνι της πλατείας Φιλιατρών ο αγιασμός των υδάτων!

Στο σιντριβάνι της πλατείας Φιλιατρών ο αγιασμός των υδάτων!

 

Μόνο στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων στα Φιλιατρά, καθώς δεν άλλαξε τίποτα στην αρχική απόφαση των ιερέων της πόλης μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. 

Να σημειώσουμε ότι το εκκλησιαστικό όργανο της Αρχιερατικής Επιτροπείας Φιλιατρών φέτος αποφάσισε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού τα Θεοφάνια να γίνει μόνο στο σιντριβάνι της πόλης και να μην επαναληφθεί στη συνέχεια σε κάποιο παραθαλάσσιο οικισμό. Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση με το που έγινε γνωστή στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, και χθες αντιπροσωπεία αιρετών ζήτησε και συναντήθηκε με τον μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι σε σχέση με την αρχική απόφαση - καθώς ο εκπρόσωπος των ιερέων που παραβρέθηκε στην συνάντηση επέμεινε στην απόφασή τους και ο κ. Χρυσόστομο ανέφερε πως αφού αυτή είναι η απόφασή τους δεν μπορεί να την ανακαλέσει.

Από την πλευρά των δημοτικών παραγόντων παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούσης, ο πρόεδρος της ΔΚ Φιλιατρών Χαράλαμπος Καναλουπίτης, ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Κωτσάκης, ο Κώστας Μαλάμος εκπροσωπώντας συλλόγους της περιοχής, που ζήτησαν να αλλάξει η απόφαση και ο καθαγιασμός να γίνει και στη θάλασσα, ώστε να συνεχιστεί το έθιμο που έχει καθιερωθεί και έχει τύχει της αποδοχής του κόσμου. 

Φέτος πάντως δεν αλλάζει τίποτα καθώς δεν υπάρχουν πλέον και τα χρονικά περιθώρια. Αποφασίστηκε το όλο θέμα να επανεξεταστεί σε μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της περιοχής, για το τι θα γίνει πλέον το μέλλον.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ 

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την κατάργηση κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στους παραθαλάσσιους οικισμούς των Φιλιατρών ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για την απόφαση αυτή. Μάλιστα όπως λέει, έστω και χωρίς τέτοιο σκοπό, με την απόφαση αυτή εξυπηρετούνται επαγγελματικά συμφέροντα.

Αναλυτικά σε χθεσινή του δήλωση ο κ. Κόλλιας αναφέρει: 

«Αφού ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μας, ο καινούριος χρόνος να είναι πιο χαρούμενος από τους προηγούμενους, θα ήθελα διερμηνεύοντας και τα αισθήματα της φιλιατρινής κοινωνίας, να εκφράσω την απόλυτη αποδοκιμασία μου στην κατάργηση του αγιασμού των υδάτων στους παραδοσιακούς και επίσημα αναγνωρισμένους παραθαλάσσιους οικισμούς του Αγρίλη, της Αγίας Κυριακής και του Λιμεναριού.

Ποιο όργανο την αποφάσισε και με ποια πειστική δικαιολογία; Ποιος οριοθετεί  ή και ακυρώνει την χριστιανική παράδοση;

Δυσκολεύομαι να πιστέψω αυτό που ακούγεται ότι με την απόφαση αυτή (έστω και άθελα αυτών που την πήραν) εξυπηρετούνται επαγγελματικά συμφέροντα.

Δεν αρκεί η αντίδραση του τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών. Απαιτείται άμεση προσωπική παρέμβαση του δημάρχου και άμεση απόφαση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη για την ανάκληση της αψυχολόγητης αυτής απόφασης των υφισταμένων ιερέων του.

Ας μην μπουν και αυτοί στο κάδρο των τοπικιστικών επαγγελματικών συμφερόντων.

Και ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε οι Φιλιατρινοί έβγαλαν μόνοι τους τους επιταφίους στην πλατεία. 

Καλή χρονιά».

Κ.Μπ.