Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 17:36

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη σήμερα στην Καλαμάτα

Το ντοκιμαντέρ "Θεσσαλονίκη 1917: η φωτιά που γέννησε μια πόλη" του Γρηγόρη Βαρδαρινού θα προβληθεί στην Καλαμάτα σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσία του σκηνοθέτη.

Θα ακολουθήσει άλλη μία προβολή την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα “Μέγας Αλέξανδρος” στο Αργος. Οι προβολές γίνονται στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται αποκλειστικά σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό, που πρώτη φορά εμφανίζεται στο ελληνικό κοινό σε HD. Ενα ντοκιμαντέρ που αφηγείται τις εμπειρίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της πόλης. Ενα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τη φιλοσοφία και τα παρασκήνια της τεράστιας οικιστικής αλλαγής που ακολούθησε, καθώς η πυρκαγιά αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της σύγχρονης πόλης, όπως την ξέρουμε σήμερα. Το φιλμ διάρκειας 62’ είναι μια συμπαραγωγή της Cosmote TV με την ευγενική υποστήριξη της ΔΕΘ - HELEXPO και του ΟΛΘ. Eχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Νοέμβριος 2017).

Είναι δυνατόν μια ολοκληρωτική καταστροφή να αποτελέσει τελικά ευκαιρία για μια νέα αρχή; Αυτή είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επέζησε από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917, και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Η φωτιά, που άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες, ξεκίνησε από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης, δημιουργώντας με το σαρωτικό πέρασμά της ένα ακόμη προσφυγικό κύμα. Οι ζημιές που προκάλεσε ήταν σχεδόν ανυπολόγιστες. Πάνω από 9.500 κτίσματα κάηκαν. Οκτώ εκατομμύρια λίρες στερλίνες ήταν η αποτίμηση της καταστροφής, χωρίς να μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή την ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων της πόλης. Η πολυφυλετική, πολυθρησκευτική και πολύγλωσση βαλκανική μητρόπολη (όπου Οθωμανοί, Εβραίοι και χριστιανοί συμβίωναν, κατά την περίοδο της πυρκαγιάς, μαζί με περισσότερους από 300.000 στρατιώτες του πολυεθνικού Στρατού της Entente), τελικά επανασχεδιάζεται με την απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Με βάση το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ διαμορφώνεται εκ του μηδενός, ώστε να πάρει την πολεοδομική μορφή που έχει σήμερα. Οι επιπτώσεις της σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν καθοριστική τομή στην ιστορία της πόλης.

Ο Γρηγόρης Βαρδαρινός σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση στο State

University of New York - Empire State College, απ’ όπου αποφοίτησε το 2006 με

άριστα. Το 2010 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σκηνοθεσία κινηματογράφου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Edinburgh College of Art - University of Edinburgh, με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Εργάζεται ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Εχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν διακριθεί, τα "Talking piranhas" και το "The noir project". Είναι επίσης σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ "Θεσσαλονίκη 1917: η φωτιά που γέννησε μια πόλη", "Κρίτων ο ακροβάτης", "In wood we trust", "Μεχμέτ" και της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ3 "Βότανα, καρποί της γης".

Η ταινία μικρού μήκους του "The noir project" έχει λάβει 8 βραβεία σε μια σειρά από φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ταξίδεψε σε κινηματογραφικά φεστιβάλ στο εξωτερικό και προβλήθηκε σε περισσότερες από 40 ειδικές προβολές σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας -θέμα που πραγματεύεται η ταινία με έξυπνο και αναπάντεχο τρόπο, παντρεύοντας το live action με το animation. Η ταινία απογυμνώνει τη λειτουργία των στερεοτύπων που εγκλωβίζουν ζευγάρια ανδρών και γυναικών σε ρόλους, οι οποίοι οδηγούν μοιραία στη σύγκρουση και στη βία.