Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 11:15

Πεζοπορία του ΕΟΣ Καλαμάτας στην Αρχαία Θουρία

Γράφτηκε από την

Η Κυριακή που πέρασε έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας έκοβε την πίτα του στην όμορφη πλατεία του Αριοχωρίου Μεσσηνίας.

Η έκπληξη όμως κρυβόταν στην πεζοπορία, που έλαβε χώρα νωρίς το πρωί πριν την κοπή. Ο σύλλογος είχε διοργανώσει πεζοπορία στην Αρχαία Θουρία - Μυκηναϊκή Ανθεια. Νωρίς το πρωί λοιπόν μαζευτήκαμε πολύ περισσότεροι από ό,τι περιμέναμε και ξεκινήσαμε για το όμορφο Αριοχώρι. Αφού ήπιαμε το τσάι, που ετοίμασαν οι μοναχές ξεκινήσαμε την πεζοπορία από το Μοναστήρι Ελληνικών Παλαιοκάστρου. Μια νέα και ευγενέστατη μοναχή μας μίλησε για το μοναστήρι και τον περιβάλλοντα χώρο. Επειτα τα ηνία πήρε ο "ξεναγός" μας, ο Γιώργος Σκούρας. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καταλληλότερο άνθρωπο να μας δείξει τον τόπο εκείνο. Οι γνώσεις του αλλά και το χιούμορ με το οποίο μας τις μετέδιδε, θα μας μείνουν αξέχαστες.

Με ήλιο λοιπόν και ένα πολύ όμορφο κλίμα ανάμεσα στους πεζοπόρους ξεκινήσαμε την περιήγηση. Σημάδια ενός πλούσιου, αρχαίου πολιτισμού υπήρχαν ολοφάνερα γύρω μας. Αρχαία κεραμικά παντού. Οι υπάρχουσες αρχαιολογικές ανασκαφές άρχισαν να φανερώνουν ότι 4 μέτρα κάτω από τα πόδια μας υπήρχε μια μεγάλη αρχαία πόλη με έντονη γεωργική και εμπορική δραστηριότητα. Οι επιβλητικοί αρχαίοι λίθοι βρίσκονταν παντού ανάμεσα στις ελιές. Οταν όμως αντίκρισα αυτό που πιθανότατα ήταν το θέατρο "Ωδείο" και τους μυκηναϊκούς τάφους έμεινα εμβρόντητη. Δέκα λεπτά από την πόλη μας και δεν είχα την παραμικρή ιδέα. Νομίζω πως την ίδια έκπληξη ένιωσαν και πολλοί συνοδοιπόροι μου. Αφού σταθήκαμε αρκετή ώρα έξω από τους τάφους, ενώ μας μιλούσε ο κ. Σκούρας για την ιστορία του τόπου ξεκινήσαμε την κάθοδό μας για την πλατεία του χωριού. Τα τραπέζια ήταν έτοιμα και μετά από τους λόγους του παπά του χωριού και μέλη του δήμου ξεκίνησε το φαγοπότι. Η φασολάδα έκλεψε την παράσταση και ταίριαζε απόλυτα στην περίσταση. Οι χορηγοί είχαν προμηθεύσει τον σύλλογο με φρέσκα υλικά, καθώς και όμορφα δώρα για τον τυχερό που θα έβρισκε το φλουρί. Αξίζει να αναφερθεί πως οι χορηγοί που συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης προσφέροντας τα παραδοσιακά τους προϊόντα ήταν οι ακόλουθοι: Σταθόπουλος Ιωάννης, Κωνσταντακόπουλος ΩΜΕΓΑ, Αφοί Μουργή, Αρτοποιείο Καράμπελας, ΑΓΑΝ ΕΠΕ, Υψηλάντη Ελένη, Κλείδωνας Ηλίας, Πουλημένος Δημήτριος, Χριστόπουλος Φίλιππος. Οπως επίσης πολύτιμη ήταν η βοήθεια των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου. Αφού χορτάσαμε από το φαγητό ξεκίνησαν οι χοροί... Και για μια στιγμή νόμιζα πως βρισκόμουν στην κοπή της πίτας κάποιου χορευτικού συλλόγου, καθώς οι περισσότεροι ήταν δεινοί χορευτές με τη μουσική επιμέλεια του Γιώργου Λυμπερόπουλου.

Ηταν μια όμορφη Κυριακή που μας αιφνιδίασε καθώς προσέφερε ταυτόχρονα διασκέδαση, άθληση και εκπαίδευση για όλους τους παρευρισκόμενους. Ο παραπάνω συνδυασμός την καθιστά μια αξέχαστη Κυριακή. Ως εκ τούτου νιώθω ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας. Αδημονούμε για παρόμοιες εκδηλώσεις.

 

Ιοκάστη Αλοίμονου