Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 12:03

Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Μαλαπάνη

Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Μαλαπάνη

Του Ιωάννη Κ. Θεοδωρόπουλου

Δικηγόρου

Με αισθήματα ειλικρινούς οδύνης αποχαιρετώ, από τις φιλόξενες στήλες της «Ελευθερίας», έναν εκλεκτό και καταξιωμένο Μεσσήνιο δημόσιο άνδρα, που κόσμησε όσο λίγοι τα αξιώματα που η λαϊκή ψήφος τον τοποθέτησε.

Ο αδόκητος θάνατος του Χρήστου Μαλαπάνη σκόρπισε βαθιά λύπη σε όλους όσοι τον γνώρισαν, συνεργάστηκαν μαζί του και μοιράστηκαν τις αγωνίες του, που δεν ήταν άλλες από εκείνες που συνδέονταν με την πρόοδο του τόπου του, της Καλαμάτας πρωτίστως, που υπηρέτησε από το ύπατο αιρετό δημοτικό αξίωμα, εκείνο του δημάρχου, αλλά και της Μεσσηνίας γενικότερα από τη θέση του αντιπεριφερειάρχου.

Για να σκιαγραφήσει κανείς τον εκλιπόντα πρέπει πρωτίστως να αναφερθεί στην εν γένει προσωπικότητα του ανδρός. Προσωπικότητα που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με ανεπίληπτο ήθος, εντιμότητα, επιστημονική επάρκεια και αξιοσύνη στη διαχείριση των κοινών.

Σ’ αυτό το έργο ο Χρήστος Μαλαπάνης απέδειξε ότι υπήρξε αντάξιος των περιστάσεων. Το σπάνιο για δημόσιους άνδρες, γιατί ο μεταστάς υπήρξε αναμφίβολα δημόσιος άνδρας, ευπροσήγορο και μειλίχιο του χαρακτήρος του, συνδυαζόμενο με μια ακάματη ενεργητικότητα προς επίτευξη των στόχων, που ως δήμαρχος της πόλης μας έταξε, αποτελεί παρακαταθήκη αλλά και δίδαγμα για όλους όσοι επιδιώκουν να προσφέρουν και δη από υψηλά και καθοριστικά αξιώματα, τις υπηρεσίες τους στα κοινά.

Κρατώ κάτι που, διάδοχός του στο δημαρχιακό αξίωμα, ο Γιώργος Κουτσούλης, επιγραμματικά, τόνιζε: «Ηταν ο άνθρωπος που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ το χαμόγελο». Αυτού του ανθρώπου θρηνούμε την απώλεια.

Σε όλες τις θέσεις που κλήθηκε να υπηρετήσει, πέραν εκείνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου ο χαρακτήρας και το έργο του έλαμψαν, η υπ’ αυτού ανάληψη υψηλών διευθυντικών καθηκόντων στον ΟΤΕ έδωσε την ευκαιρία να αφήσει και εκεί το αποτύπωμά του, έδωσε εν ολίγοις δείγμα γραφής.

Στενότατα συνδεδεμένος μαζί του απολάμβανα με έκδηλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια τη φιλία και εκτίμησή του. Η συμπεριφορά του στην τραγωδία που με έπληξε με τον απροσδόκητο τραγικό χαμό της γυναίκας μου Ολγας, η οποία μοιραζόταν μαζί μου στο ακέραιο τα προς αυτόν αισθήματα ειλικρινούς αγάπης, μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Κρατώ στη θύμησή μου τη συνεργασία μας, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όταν αυτός ως δήμαρχος Καλαμάτας και εγώ ως ο στενότερος, τότε, συνεργάτης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Π. Γεννηματά, αποτέλεσα το εφαλτήριο της ενίσχυσης του δήμου, με λίαν υψηλά ευρωπαϊκά κονδύλια, για έργα ανάπλασης της πόλης μας, φέρνοντάς τον σε προσωπική επαφή με τον συμπατριώτη μας Ευρωπαίο τραπεζίτη.

Η σοβαρή αυτή ενίσχυση της πόλης της Καλαμάτας, που άρχισε επί των ημερών του Χρήστου Μαλαπάνη και συνεχίστηκε από άξιους διαδόχους του στο δημαρχιακό αξίωμα, αποτελεί σταθμό στη θητεία του εκλιπόντος. Οραματιστής αλλά και δημιουργός συνάμα, άδραξε την ευκαιρία που του προσφέρθηκε, για να μην πω προκάλεσε, δίδοντας έτσι στην πόλη μας, μετά την καταστρεπτική λαίλαπα των σεισμών, άλλη προοπτική εξέλιξης.

Η δημόσια αναγνώριση της προσφοράς μου αυτής από μέρους του, κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου, όταν τιμήθηκε εκ μέρος του δήμου ο τότε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων, μαρτυρεί την ευγένεια του χαρακτήρος του ανδρός.

Η πάνδημη συμμετοχή των συμπολιτών μας στην κηδεία του ομιλεί αφ’ εαυτής για τις βαθιές ρίζες που συνέδεαν τον μεταστάντα με τον λαό της Καλαμάτας. Και τούτο διότι ο Χρήστος Μαλαπάνης υπήρξε άξιος της αγάπης και της εμπιστοσύνης όλων.