Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 12:20

Πλούσιο έργο από το “Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης”

Πλούσιο έργο από το “Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης”

Ετος αξιοσημείωτης δημιουργίας και πολλαπλών δράσεων ήταν το 2017 για το “Δίκτυο Φίλων του Κάστρου Κορώνης”.

Αφορμή για την ενεργότερη δραστηριοποίηση του σωματείου, που συστάθηκε το έτος 2013, ήταν η ανάληψη του σπουδαίου έργου της επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στο Κάστρο Κορώνης, που περιλαμβάνεται στους  καταστατικούς σκοπούς του.

Βέβαια δεν ήταν το μόνο έργο με το οποίο ασχολήθηκε ο σύλλογός μας μέσα στο έτος που πέρασε. Εργάστηκε συστηματικά και αποδοτικά και κατάφερε μέσα στο καλοκαίρι να κατασκευάσει με δικές του δαπάνες και με τις οδηγίες και υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας 3 πινακίδες κατεύθυνσης στην περιοχή του Μόλου που διευκολύνουν τους επισκέπτες να επισκέπτονται το νέο πεζόδρομο του Κάστρου προς το “Ταμπακαριό” και προς την μεγάλη πόρτα.

Ακόμη, προέβη στην επισκευή του πλακόστρωτου δρόμου που οδηγεί προς τον Αγιο Χαράλαμπο και το κοιμητήριο, ενώ επισκεύασε και τοποθέτησε νέα παγκάκια γύρω από την εκκλησία.

Σχετικά με το έργο του Αγίου Χαραλάμπους αναφέρουμε τα εξής: Στη συνάντηση που είχαμε τον Ιανουάριο 2017 στα γραφεία της Μητρόπολης Μεσσηνίας με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη αποφασίστηκε, έπειτα από δική του εισήγηση, το έργο αυτό να πραγματοποιηθεί με την ευθύνη του σωματείου μας και την μελέτη και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Σε αυτή τη σύσκεψη στην οποία εκπροσωπούντο οι περισσότεροι κοινωνικοί φορείς της Κορώνης, ο Δήμος και η Αρχαιολογία, «ερρίφθη ο κύβος» για την έναρξη του σχεδιασμού και της μελέτης του έργου. Προκειμένου όμως η διοίκηση του σωματείου μας να αποκτήσει την μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα, συγκαλέσαμε Γενική Συνέλευση και τα μέλη του 13μελούς διοικητικού συμβουλίου που εξελέγησαν, εκπροσωπούσαν κατά το πλείστον σωματεία και συλλόγους και την Δημοτική Κοινότητα Κορώνης. Ετσι, διασφαλίσαμε την πολυφωνία στην λήψη των αποφάσεων και την διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών.

Εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαϊάς, της παλαιότητας και της εγκατάλειψης, το κτήριο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση και η εικόνα του ήταν απογοητευτική. Ενεκα του γεγονότος αυτού και του μεγάλου οικονομικού κόστους που απαιτούσε η αποκατάστασή του, πολλοί συμπατριώτες μας, ακόμη και ιερείς της περιοχής, δεν πίστευαν, ότι πρόκειται να επισκευαστεί ο ναός και ότι ήταν μοιραίο να καταρρεύσει ό, τι είχε απομείνει.

Ευτυχώς όμως, διαψεύσθηκαν οι “Κασσάνδρες” από την εξέλιξη των πραγμάτων και την πρωτοβουλία κάποιων γνωστών προσώπων που ανέλαβαν την μέγιστη ευθύνη να διαχειριστούν και να εργαστούν με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια για την κατασκευή του έργου. Με πίστη, αυτοπεποίθηση και αφοσίωση στον  ιερό και ιστορικό αυτό σκοπό ξεπεράστηκαν αισίως και σε συντομότατο χρονικό διάστημα οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο ορθός και αποτελεσματικός συντονισμός των ενεργειών μας απέφερε το θετικό αποτέλεσμα που βλέπουμε όλοι μας σήμερα. Δηλαδή την ολοκλήρωση της κατασκευής της σκεπής που αποτελείται από σύνθετους δοκούς υψηλής αντοχής, την υγρομόνωση και την τοποθέτηση κεραμιδιών βυζαντινού τύπου σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.

Ολες οι εργασίες εκτελέστηκαν έπειτα από μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και με την τακτική και υπεύθυνη επίβλεψη των υπαλλήλων της και ιδιαιτέρως του κ. Κώστα Ηλιόπουλου, πολιτικού μηχανικού και του Μιχάλη Κάπα, αρχαιολόγου, και με τη συνεργασία της αρχαιολόγου Μεθώνης κ. Γιάννας Αγγελοπούλου. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εξάρουμε την αγαστή συνεργασία και τη βοήθεια που μας προσέφερε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο σύνολό της και ιδιαίτερα η διευθύντρια Ευαγγελία Μηλίτση και οι προαναφερόμενοι επιβλέποντες.

Περαιτέρω, θεωρούμε επιβεβλημένη υποχρέωσή μας να αναφέρουμε και να ευχαριστήσουμε θερμά την ευγενή και εθελοντική συμμετοχή στις εργασίες εκτέλεσης του έργου των συμπατριωτών μας τεχνιτών, όπως π.χ. των Παντελή Στελάκη, Βασίλη Σαρδέλη, Λάκη Χαλβατσιώτη, Νίκου Μπαλάση, Δημήτρη και Γιάννη Κουτσουμπού, Γιάννη Καπινιάρη, Μιχάλη Γιαλλελή, Παύλου Τσιρολιά, Τάσσου Τσιρολιά, Ανδρέα Τσιρολιά, Νίκου Μπαγλά κ.ά.

Ακόμη να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Καφαντάρη, για το αμέριστο ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του στο έργο, και την αντιδήμαρχο κ. Πελαγία Λεφτάκη, για την βοήθεια, τη συνεργασία και την ανταπόκριση όπου χρειάστηκε.

Κυρίως, όμως, είναι υποχρέωση όλων μας να ευχαριστήσουμε και να επαινέσουμε την μεγάλη οικονομική ενίσχυση της οικογένειας των ομογενών Καλτσίδη, που χωρίς αυτή θα ήταν δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη η ολοκλήρωση της σκεπής.

Σήμερα, εκείνο που εκκρεμεί και χρήζει επισκευής, ώστε να ολοκληρωθεί το μέρος της στατικής επάρκειας του κτηρίου, είναι η θεραπεία των ρωγματώσεων που διαπιστώθηκαν μετά τη μερική αποκάλυψη των τοιχίων, με ειδική κατασκευή, ήτοι με μεταλλική συρραφή και τσιμεντενέσεις. Ενα έργο απόλυτα αναγκαίο που θα απαιτήσει δαπάνη 15.000 ευρώ περίπου. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί κάποιος πιστός και καλός πατριώτης που θα αναλάβει το κόστος.

Επειτα από αυτό, ακολουθεί το στάδιο της επισκευής των θυρών και παραθύρων, των τοιχίων, του δαπέδου και του τέμπλου και παράλληλα η κατασκευή όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων για τη σωστή λειτουργία του ναού, όπως π.χ. ηλεκτρική, υδραυλική και εγκατάσταση πυρόσβεσης. Είμαστε, συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι με την περαιτέρω ενεργοποίηση και οικονομική προσφορά όλο και περισσότερων πιστών και πατριωτών σε εύλογο βάθος χρόνου, θα καταστεί δυνατή η αποκατάσταση του ιστορικού και θρησκευτικού κτηρίου, ενδεχομένως εντυπωσιακότερου από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

 

Γεώργιος Δ. Διαμαντάκης

Δικηγόρος            

Πρόεδρος του Σωματείου

“Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης”