Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 09:22

Καλαμάτα: Διήμερο ενημέρωσης για την Πολιτική Προστασία από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές

Καλαμάτα: Διήμερο ενημέρωσης για την Πολιτική Προστασία από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές

Διήμερες εκδηλώσεις πολιτικής προστασίας, διαχείρισης φυσικών καταστροφών και αντισεισμικής προστασίας, πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου “Θόδωρος Αγγελόπουλος”.

Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο Δήμος Καλαμάτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα οργανώνεται εσπερίδα με θέμα “Πολιτική Προστασία - Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών” και αύριο πραγματοποιούνται σεμινάρια με θέμα την αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

- Σήμερα Δευτέρα

Από τις 7 μ.μ. χαιρετισμοί. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις, κάθε ένα τέταρτο: “Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών”, από το Γιάννη  Καπάκη, γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. “Ο σεισμός της Καλαμάτας. Στρατηγική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στον ελληνικό και διεθνή χώρο”, από τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών - πρόεδρο ΟΑΣΠ. “Σεισμικός κίνδυνος: Πρόληψη και ετοιμότητα σε ατομικό και εργασιακό επίπεδο”, από την Ασημίνα Κούρου, γεωλόγο, προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης ΟΑΣΠ. “Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος και των ομάδων έρευνας - διάσωσης μετά από εκδήλωση σεισμικών φαινομένων”, από τον αντιπύραρχο Αθανάσιο Μπαλάφα, αξιωματικό Πυροσβεστικού Σώματος 1ης ΕΜΑΚ. Παρουσίαση χώρων συγκέντρωσης κοινού σε περίπτωση σεισμού στο Δήμο Καλαμάτας, από τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

- Αύριο Τρίτη

1) Αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων: Από τις 9.30 το πρωί χαιρετισμοί. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις: “Ο ρόλος του ΟΑΣΠ - το γεωδυναμικό σεισμοτεκτονικό πλαίσιο της Μεσσηνίας - αντισεισμική προστασία σχολείων”, από τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα, πρόεδρο του ΟΑΣΠ. “Μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού”, από την Αναστασία Ιωακειμίδου, τοπογράφο μηχανικό του ΟΑΣΠ. “Διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στις σχολικές μονάδες (σύνταξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης - διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας), από την Ασημ. Κούρου,  γεωλόγο, προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης ΟΑΣΠ.

2) Αντισεισμική προστασία παιδικών σταθμών: “Μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού”, από την Αναστ. Ιωακειμίδου. “Διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στους παιδικούς σταθμούς (σύνταξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης - διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας), από την Ασημ. Κούρου.