Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 14:08

Μήνυμα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για την καινούργια χρονιά (2012)

Γράφτηκε από την



Οι νέες συνθήκες που συνεχίζουν να διαμορφώνονται μετά την υπογραφή του «Μνημονίου» θέτουν με επιτακτικό τρόπο ένα ερώτημα που οφείλει να απασχολεί όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.
Με ποιο τρόπο η χώρα μας θα επιστρέψει στην κοινωνική ειρήνη, στη γνήσια δημοκρατία, στην ποθούμενη ισονομία, στο κράτος δικαίου;
Κανένας δεν μπορεί να πορευτεί γυρνώντας την πλάτη του στις δυσάρεστες εξελίξεις. Ούτε βεβαίως να υπάρξει αγνοώντας την συνθετότητα και την αντιφατικότητα των σημερινών καταστάσεων και συνθηκών.
Οι δικηγόροι της Καλαμάτας πιστεύουμε πως κεντρικό μας καθήκον είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ανεξάρτητης, όχι όμως ανεξέλεγκτης, Δικαιοσύνης.
Για να δούμε τη σωστή λειτουργία του κράτους δικαίου απαιτείται, τη καινούργια χρονιά, η ευλαβική υποταγή Δικαστών και Δικηγόρων στο θεσμικό προορισμό τους και η ενίσχυση των θεσμών με την επιμονή μας στο βαθύτερο νόημα της λειτουργίας τους.
Η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης πάει χέρι-χέρι με την αποδόμηση όλων των βασικών κοινωνικών λειτουργιών, όπως είναι η δημόσια Παιδεία και η Υγεία.
Η δήθεν «απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος» ήταν και είναι μια καθαρή επιλογή ανάπτυξης των κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιρειών σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων ή των συστεγαζόμενων δικηγόρων, που οδηγεί στη χειροπέδηση των νομικών υπηρεσιών από τα καρτέλ.
Ενισχύει αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, που μέσω των υποκαταστημάτων τους και με ένα ευέλικτο υπαλληλικό δυναμικό, από χαμηλόμισθους επιστήμονες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν απόλυτα στην ελεύθερη αγορά.
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής είναι οι Τράπεζες, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και οι επιχειρήσεις – κολοσσοί, που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους συνεργάτες τους δικηγόρους με αμοιβές χαμηλές έως εξευτελιστικές.
Οι μόνοι που δεν θα ωφεληθούν θα είναι οι πολίτες, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν θα γίνουν πιο φθηνές, αλλά θα ακριβύνουν κατακόρυφα, σε συνδυασμό και με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δικαστικών εξόδων και ποινών.
Η πίστη των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στη Δικαιοσύνη και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε και να παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον με σεβασμό στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, τους νόμους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Εύχομαι, τέλος, η καινούργια χρονιά να αποτελέσει τόσο σε ατομικό επίπεδο για μας και τις οικογένειες μας όσο και σε συλλογικό –θεσμικό επίπεδο για το ρόλο μας ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης (που φαίνεται να δοκιμάζεται σκληρά σήμερα), προάγγελο χαράς και εξόδου από τους χαλεπούς αυτούς καιρούς, αλλά και συγχρόνως και έναυσμα για αφύπνιση και δράση.
Εύχομαι σ΄ όλες και όλους υγεία την καινούργια χρονιά, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μεσσηνίας
Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω για τα ειλικρινή αισθήματα αγάπης και σεβασμού όλων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας γνωρίζει ότι πάντοτε θα είστε στο πλευρό του.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σας συγχαίρει και είναι υπερήφανος για θαρραλέα και δημόσια έκφραση της αντίθεσης σας στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία είχε πάρει θέση υπέρ της αποφυλάκισης του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, στην οποία τονίσατε ξεκάθαρα μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είναι δυνατόν ένα θεσμικό όργανο της Εκκλησίας, όπως είναι η Ιερά Σύνοδος, να αμαυρώνει και να αμφισβητεί με μια αμφίσημη φρασεολογία, αποφάσεις ενός άλλου θεσμικού φορέως, κορυφαίου της Ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μάλιστα διαγιγνώσκει και ρωγμές ως προς την ορθότητα των αποφάσεων της;»
Σεβασμιώτατε με την ενέργεια σας αυτή διασώσατε το κύρος της εκκλησίας.