Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 08:31

Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχούς (βίντεο)

Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχούς (βίντεο)

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχούς και άνεργους οφειλέτες πραγματοποιεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από τη ΔΕΗ της Καλαμάτας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης χθες, πανελλαδική ημέρα δράσης κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέλη της ανέφεραν ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί αποτελούν υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας και κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.

Ο δικηγόρος Κώστας Κρόμπας είπε ότι από τα 105 ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμούς τα 67 είναι κάτω από 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Ανέφερε ότι δεν αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά πως πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση κατά της λαϊκής περιουσίας. Παρατήρησε ότι “χρέος μας είναι να συμμετέχουμε μαζί με αυτούς που προσπαθούν να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς”. Αναφερόμενος στις επιθέσεις των ΜΑΤ μίλησε για πρωτοφανή αγριότητα των κατασταλτικών μηχανισμών κι έκανε λόγο για “άκρως φασιστική συμπεριφορά”.

Ο Θανάσης Πετράκος, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, παρατήρησε ότι είναι τραγικό να κόβεται το ρεύμα σε ανέργους. Επεσήμανε ότι στόχος είναι “κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και φθηνό ρεύμα από ενιαία και δημόσια ΔΕΗ”. Είπε ότι η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 78,5% από το 2009 μέχρι το 2017, γιατί έχουν αυξηθεί φόροι και τέλη 497% κι εκτίμησε πως η λεγόμενη απελευθέρωση της ΔΕΗ οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι 84 εκ. ευρώ έχουν κερδίσει από τις ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας) οι ιδιώτες ανταγωνιστές και υπολόγισε πως η τιμή του ρεύματος μπορεί να πέσει κατά 55% από ενιαία και δημόσια ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Παναγιώτης Κάτσαρης εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική των μνημονίων κι επέκρινε την κυβέρνηση που κάνει αυτά, που πριν η ίδια στηλίτευε. Ανέφερε ότι “η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή, καθώς και αυτή την κυβέρνηση”.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Γιώργος Κανέλης ζήτησε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που ίσχυε μέχρι το 2009. Δήλωσε ότι είναι αντίθετοι στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, “γιατί μειώνονται στις μεγαλοαστικές περιοχές και αυξάνονται στις μικροαστικές”. Ανέφερε ότι για τη ΔΕΗ φταίνε οι μεγάλοι πελάτες που δεν πληρώνουν, “όπως το Δημόσιο. Και μεις εδώ στο Εργατικό Κέντρο χρωστάμε 26.000 ευρώ, που μπορεί να τα πάρει”.

Ο εκπαιδευτικός Βαρθολομαίος Φουντουλάκης παρατήρησε ότι οι άνεργοι και ο απλός κόσμος “πληρώνουν” την αποτυχία αυτής της πολιτικής. Στάθηκε στην ανθρωπιστική και κοινωνική πλευρά της κρίσης κι εκτίμησε πως “οι κοινωνικές εκρήξεις είναι προ των πυλών”.

Γ.Σ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=yHs7YnZdUXQ}