Δευτέρα, 14 Μαϊος 2018 09:09

Εκδήλωση για τον αυτισμό: Πρόταση μητροπολίτη Μεσσηνίας για αξιοποίηση στρατοπέδου (βίντεο)

Οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου της Καλαμάτας να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία ατόμων με αυτισμό, πρότεινε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Αυτισμός. Παιδιά του Θεού μας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Μίλησε για ένα ζήτημα, η προσέγγιση του οποίου απαιτεί πολυδιάστατη δράση και τη συνεργασία πολλών φορέων, ώστε να δημιουργηθούν κάποιες αναγκαίες δομές στην πόλη μας “που θα μπορούν να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου και όχι σε περιορισμένο χρονικό διάστημα”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=N-1DHf-BUXs}

Ειδικότερα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέφερε: “Εχω προτείνει από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην πόλη εδώ και 10 χρόνια ότι θα πρέπει να βρούμε όλοι οι τοπικοί φορείς τρόπο να δημιουργήσουμε campus φιλοξενίας, ξενώνες, με δεδομένα ευρωπαϊκά για να μπορέσουν τα παιδιά και οι οικογένειες αυτών των  παιδιών να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι”. Αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, λέγοντας πως “είναι ένας οραματισμός που πολλές φορές ξεπερνάει το ρεαλισμό, αλλά κάποτε πρέπει να ξεκινήσουν να γίνουν κάποια πράγματα σε αυτή την πόλη για να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες και τα συγκεκριμένα άτομα και όχι μόνο για να εξυπηρετηθούν σύλλογοι που ικανοποιούν άλλες προτεραιότητες”.

Συγκεκριμένα για το στρατόπεδο Καλαμάτας ανέφερε: “Στην πόλη μας απ’ ό,τι φαίνεται θα εκκενωθεί το στρατόπεδο. Εχω λοιπόν προτείνει οι εγκαταστάσεις του να μετατραπούν και να μετασκευαστούν σε ένα campus φιλοξενίας ατόμων, τα οποία μετά την απομάκρυνσή τους από τον οικογενειακό χώρο και την ενηλικίωσή τους, θα πρέπει να έχουν ένα ανθρώπινο περιβάλλον ανάπτυξης, συμβίωσης και επιβίωσης. Και περιμένω να ακούσω την πρόταση στήριξης απ’ όλους τους άλλους φορείς για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια που χρειάζεται όχι μόνο χρήματα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό για να λειτουργήσει με αποφασιστικότητα, με ρεαλισμό, με αυτοθυσία και πάνω απ’ όλα πίστη ότι αυτό που καλούμεθα να κάνουμε είναι έργο που έχει να κάνει με τον συνάνθρωπό μας”.

Κλείνοντας παρατήρησε: “Θέλω να πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι φορείς της πόλης μας και θα πάψουν να σκέφτονται πράγματα αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου που θα εξυπηρετούν σκοπιμότητες μικροπολιτικής και όχι την ανάγκη που έχουμε στην πόλη αυτή να δημιουργηθούν τέτοιες κοινωνικές δομές για να στηριχτούν όλα αυτά τα άτομα και οι οικογένειές τους”.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Βιωματικά πονήματα μητέρων με παιδιά με αυτισμό, η θέση της Εκκλησίας πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα, αλλά και η επιστημονική άποψη για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση, ήταν όσα ενδιαφέροντα παρακολούθησε το κοινό στην εκδήλωση που ακολούθησε.

Μίλησε η συγγραφέας Μαρία Κασαμπαλάκου, μητέρα η ίδια ενός αγοριού με αυτισμό, φιλοξενούμενη του μητροπολίτη Χρυσοστόμου για να συμμετάσχει σε αυτή την πολυδιάστατη εκδήλωση. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμα ανάπτυξη του θέματος “Διαταραχή αυτιστικού φάσματος: Προσέγγιση από την πλευρά του παιδοψυχιάτρου” από την Χριστίνα Καρκατζούλη παιδοψυχίατρο, συστημική ψυχοθεραπεύτρια οικογένειας και ζεύγους. Παρουσίαση του έργου του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας από την υπεύθυνη, εργοθεραπεύτρια Μαρία Κενσαλή και του έργου του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας, διάλογο ανάμεσα στη Μ. Κασαμπαλάκου και αυτιστικά παιδιά υψηλής λειτουργικότητας και μουσικό μέρος με ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους.