Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 09:01

Υποχρέωση η καταγγελία των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Γράφτηκε από την

 

Είναι βράδυ μετά τις 9. Μια γυναίκα περπατά στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας μαζί με τη φίλη της και ακούν φωνές, μια γυναίκα να καλεί σε βοήθεια. Στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου μιας διώροφης οικοδομής βλέπουν έναν άντρα να την δέρνει σε κοινή θέα!

Η ιστορία είναι πραγματική και έγινε πριν μερικές μέρες. Η μάρτυρας του ξυλοδαρμού ήταν η μόνη που δεν προσπέρασε, αλλά κάλεσε το 100. Και αυτό είναι που ο καθένας μας οφείλει να κάνει, όμως η ίδια η καταγγέλλουσα λέει ότι δεν βρήκε ανταπόκριση.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας πάντως μέσω της “Ε” απευθύνει ως παράκληση οι πολίτες να δίνουν διευκρινίσεις, για το τι είναι αυτό το οποίο καταγγέλλουν, αλλά και πού ακριβώς βρίσκεται. Οσον αφορά δε το συγκεκριμένο περιστατικό, απαντούν ότι το Κέντρο Αμεσης Δράσης έστειλε την ομάδα ΔΙΑΣ, χωρίς οι αστυνομικοί να βρουν το ζευγάρι.

ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Η Αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να καταγγείλουν ένα τέτοιο περιστατικό, ακόμα και ανώνυμα. Και μας διευκρίνισαν ότι σε περίπτωση καταγγελίας δεν είναι απαραίτητη η υποβολή μήνυσης -άρα δεν απαιτείται και η κατάθεση παραβόλου. Η δίωξη για τα εγκλήματα αυτά είναι αυτεπάγγελτη και ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας προβλέπει ότι εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Αυτό ωστόσο που επισημαίνουν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας είναι ότι, όσον αφορά τις καταγγελίες, ο καταγγέλλων θα πρέπει να είναι σαφής για να ασχοληθεί η Αστυνομία. Συγκεκριμένα να αναφέρει τι έχει διαπιστώσει, τι ακριβώς συμβαίνει και πού είναι η διεύθυνση. Επεσήμαναν επίσης ότι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κοινωνικού φαινομένου θα πρέπει τα κατά τόπους στελέχη των συμβουλευτικών κέντρων (ΟΤΑ, ΜΚΟ κ.λπ.) να συνεργάζονται με την Αστυνομία.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

Αυτό πάντως που οι αστυνομικές αρχές θέτουν ως προτεραιότητα είναι το κομμάτι της πρόληψης και κατά πόσο υπάρχουν διαθέσιμες δομές αντιμετώπισης και φιλοξενίας. Εύλογο λοιπόν και το ερώτημα το οποίο θέτουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης για το τι θα γίνει αφού φτάσει σε αυτούς η καταγγελία, πώς η γυναίκα -είτε προχωρήσει σε μήνυση είτε η διαδικασία κινηθεί αυτεπάγγελτα- θα μείνει στο ίδιο σπίτι με τον βίαιο σύντροφό της; “Εμείς έχουμε την ευθύνη να σχηματίσουμε τη δικογραφία”, μας ανέφεραν χαρακτηριστικά, βάζοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό για το ποιος θα διαχειριστεί το περιστατικό από εκεί και μετά, καθώς και πού θα πάει μια γυναίκα και τα παιδιά της. Και επιπλέον, το ίδιο το θύμα βίας πόσο δεκτικό θα είναι στο να συνεργαστεί με τις αρχές, όταν ο αστυνομικός της χτυπήσει την πόρτα;

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τη θέση των γυναικών αλλά και αντρών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενισχύει και η πρόσφατη ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. 

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο για γυναίκες θύματα βίας και η μοναδική τέτοια δομή στο νομό και τη Νότια Πελοπόννησο. Η κοινωνική λειτουργός Μαρία Στρατάκου μιλώντας στην “Ε” λέει ότι οι γυναίκες που απευθύνονται σε αυτούς, τους έχουν μάθει κυρίως μέσα από τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που διοργανώνει ανά περιόδους το κέντρο, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς. Πολλές φορές άλλωστε γίνονται παραπομπές από άλλους φορείς: κοινωνικές υπηρεσίες, την Αστυνομία ή το νοσοκομείο. Αλλά και συμβουλευόμενες, που έχουν ήδη δεχτεί τις υπηρεσίες του κέντρου, προτρέπουν άλλες γυναίκες να το κάνουν και αυτές.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Στο εν λόγω κέντρο μπορεί κανείς να απευθυνθεί ακόμα και όταν είναι συγγενής ή ανήκει στο φιλικό περιβάλλον μιας γυναίκας και θέλει να την προστατεύσει, αυτή ή τα παιδιά της. Υπάρχει εξάλλου και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 15900, όπου μπορεί κάποιος να επικοινωνεί για να ενημερωθεί σε θέματα κακοποίησης, ώστε μετά να προτρέψει το θύμα βίας να απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας. Μπορεί ακόμα να αναζητήσει πληροφορίες μέσα από το Ιντερνετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση ksg@kalamata.gr ή στην σελίδα τους στο Facebook: https://www.facebook.com/skgdk/. Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζει η κοινωνική λειτουργός του κέντρου είναι πως “δεν είμαστε καταγγελτικός οργανισμός, είμαστε κέντρο συμβουλευτικής θυμάτων βίας και παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη”. Οι γυναίκες τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως, μπορούν είτε να μπουν σε συμβουλευτική διαδικασία ή να λάβουν απλά πληροφόρηση. Οι υπηρεσίες του κέντρου διέπονται αυστηρά από το απόρρητο συμβουλευτικής και είναι δωρεάν. Βρίσκεται στην οδό Περρωτού και Μαντίκλου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην Καλαμάτα και απαντά στα τηλέφωνα: 27210 99222, 27210 99212, 27210 99225, Fax: 27210 99225. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 4 το απόγευμα, με την ψυχολόγο Δήμητρα Μιχαλοπούλου, την κοινωνική λειτουργό Μαρία Στρατάκου και την κοινωνιολόγο Σοφία Κατσίποδα. 

ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η Μ. Στρατάκου αναφέρει ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το κέντρο έχει μια καλή συνεργασία με την Αστυνομία. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι αστυνομικές αρχές του νομού έχουν παραπέμψει στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας θύματα βίας για ψυχοκοινωνική υποστήριξη ή φιλοξενία, ώστε να βρεθεί γι’ αυτές ένας ξενώνας φιλοξενίας και να απομακρυνθούν από τον κακοποιητικό σύντροφό τους. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της συνεργασίας έχουν ξεκινήσει με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας σειρά ενημερωτικών ομιλιών με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Ηδη έχει γίνει η πρώτη τέτοια εκδήλωση στην Κυπαρισσία και θα ακολουθήσουν παρόμοιες σε μεγάλους δήμους του νομού, με επόμενο το Δήμο Πύλου - Νέστορος.