Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 16:01

Ενημέρωση για τα γλυπτά ζητεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών

Ενημέρωση για τα γλυπτά ζητεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών

 

Ενημέρωση από το δήμαρχο Καλαμάτας ζητεί το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), για να διαπιστώσει αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες τοποθέτησης γλυπτών στην πόλη, την τελευταία 5ετία.

Το ΕΕΤΕ καλεί το δήμαρχο να απαντήσει μετά από καταγγελία μέλους του, για τις προτομές Νικηταρά στην πλατεία 23ης Μαρτίου, Κουμουνδούρου στην πλατεία Οθωνος και Χρυσοστόμου μητροπολίτη Σμύρνης στην πλατεία της εκκλησίας της Ανάληψης.

Αναφέρει ότι “ο δημιουργός των γλυπτών δεν είναι μέλος του ΕΕΤΕ, όπως ορίζει ο νόμος” και παρατηρεί πως “η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιο χώρο διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία είτε αφορά αγορά είτε δωρεά. Για έργο συνολικού κόστους άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η διενέργεια πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού. Στην περίπτωση δωρεάς προς το δήμο θα ήταν χρήσιμο να έχει προηγηθεί γνωμάτευση περί της αισθητικής αρτιότητας του έργου, από επιτροπή αισθητικής αρτιότητας”.

Το ΕΕΤΕ εξηγεί ότι “δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο περιήλθαν τα γλυπτά στην κατοχή του δήμου, προκειμένου να τοποθετηθούν σε δημόσιο χώρο” και παρακαλεί το δήμαρχο “να μας ενημερώσετε σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις για την τοποθέτηση των εν λόγω γλυπτών στην πόλη της Καλαμάτας”.

Γ.Σ.