Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 13:33

Η οικογένεια Φλεσσαίων για τον Παπαφλέσσα

Γράφτηκε από την
Η οικογένεια Φλεσσαίων για τον Παπαφλέσσα

Η οικογένεια Φλεσσαίων με επιστολή της αναφέρεται στον πρόγονό της Παπαφλέσσα.

Η επιστολή, που έχει κοινοποιηθεί στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παύλο Μπουζιάνη, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας και την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Μεσσηνίας, αναφέρει:

Με αφορμή δημοσίευμα σε σελίδα της εγκρίτου εφημερίδας σας “Ελευθερία” την 5-3-2019, αναφορικά με πρωτοβουλίες τινών Πολιανιτών προς τον δήμαρχο Καλαμάτας για ανακατασκευή φερόμενου κτηρίου ως δήθεν Δημοτικού Σχολείου Παπαφλέσσα στην Πολιανή, θα μας επιτρέψετε με το αναφαίρετο δικαίωμα του απογόνου του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Φλέσσα-Δικαίου ή Παπαφλέσσα και των Φλεσσαίων οπλαρχηγών αδελφών-ανιψιών του, που θυσιάστηκαν για το πολυτιμότερο αγαθό της ελευθερίας της πατρίδας μας, να επισημάνουµε τα παρακάτω:

1. Από ιστορική έρευνα προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές ή άλλες αξιόπιστες πληροφορίες, που να αποδεικνύουν ότι ο Παπαφλέσσας με χρήματά του ή όχι κατασκεύασε Δημοτικό Σχολείο στη γενέτειρά του Πολιανή, προ και κατά τη Μεγάλη Εθνεγερσία του 1821.

2. Ο Αρχιμανδρίτης Παπαφλέσσας με την επίμαχη επιστολή του προς τους συμπολίτες του Πολιανίτες, την οποία επικαλούνται και ερμηνεύουν ορισμένοι ανεπιτυχώς σήμερα, δηλώνει απλώς μία μελλοντική ενέργεια - πρόθεση - επιθυμία - υπόσχεσή του, ότι θα αποστείλει χρήματα για την ανέγερση σχολείου στη γενέτειρά του Πολιανή, από την Κωνσταντινούπολη που βρισκόταν το 1819, ως κληρικός και ανώτατο μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Ομως, οι εκκλησιαστικές αρμοδιότητες-υποχρεώσεις του αρχιμανδρίτη πλέον Φλέσσα - Δικαίου και ως πατριαρχικού Εξαρχου Κωνσταντινουπόλεως, οι στενές του επαφές με τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, η μετάβαση του Παπαφλέσσα στις παραδουνάβιες περιοχές ως Αποστόλου της Φιλικής Εταιρείας και στη συνέχεια η εντολή των Φιλικών και του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη, όπως ο Φλέσσας μεταβεί στην Ελλάδα - Πελοπόννησο για την κήρυξη της Επανάστασης, είχαν ως αποτέλεσμα η υπόσχεση του Αρχιμανδρίτη Φλέσσα - Δικαίου για αποστολή χρημάτων και κατασκευή σχολείου στην Πολιανή να μην τηρηθεί.

Την άποψη αυτή έχει και ο αείμνηστος Μεσσήνιος ιστορικός συγγραφέας - ερευνητής, καταγόμενος μάλιστα από την Πολιανή Μεσσηνίας Μίμης Ηλία Φερέτος σε έρευνά του (Ιδετε «Μεσσηνιακά 1968 - 1969 σελ. 50 - 52 ), ότι δηλαδή ο Παπαφλέσσας δεν τήρησε για άγνωστο λόγο την υπόσχεσή του για αποστολή χρημάτων και κατασκευή σχολείου στη γενέτειρά του Πολιανή.

3. Ο Παπαφλέσσας ως υπουργός των Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κουντουριώτη, είχε ευαισθησία και σε θέματα εκπαίδευσης και με επιστολή του προς τους δημογέροντες τόνιζε την ανάγκη δημιουργίας σχολείων - μουσείων για τη μόρφωση των Ελληνοπαίδων, όμως δεν αποδεικνύεται από κανένα υπουργικό έγγραφο ή ιστορικό στοιχείο καμία πρόθεση - πρωτοβουλία ή ενέργεια για την εκτέλεση κοινωφελούς έργου - σχολείου στη γενέτειρά του Πολιανή.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η προσπάθεια του Παπαφλέσσα ως υπουργού των Εσωτερικών να ιδρύσει σχολείο το 1824 στην επαρχία  Μικρομάνης Μεσσηνίας, με τη μετατροπή όμως του υπάρχοντος εκεί Μοναστηριού - Μετοχίου Αγίας Λαύρας Αγίου Ορους σε σχολείο και όχι κατασκευή σχολικού κτηρίου, με την προϋπόθεση ότι θα εκδιωχθεί ο ηγούμενος της μονής αυτής, ώστε οι πόροι του μοναστηριού να διατίθενται για τη λειτουργία σχολείου.

Παρόλα αυτά, σχολείο στην Επαρχία Μικροµάνης δεν δημιουργήθηκε τελικά τότε, διότι οι θρησκόληπτοι Μικρομαναίοι αντέδρασαν έντονα και δεν επέτρεψαν τα έσοδα του μοναστηριού να δίδονται για τη λειτουργία σχολείου.(Ιδετε: και «Μεσσηνιακά» 1968 – 1969, σελ. 50 - 53 Μίμη Ηλία Φερέτου).

4. Το φερόμενο από κάποιους σήμερα κτήριο στην Πολιανή Μεσσηνίας ως σχολείο δήθεν Παπαφλέσσα, δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα, διότι αφενός στερείται παντελώς αποδεικτικών στοιχείων - ντοκουμέντων και αφετέρου είναι ένα κτήριο κατασκευασμένο μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας, κατά την περίοδο της βασιλείας του Οθωνος, που χρησιμοποιήθηκε ως δημοτικό σχολείο έως το 1970 και έκτοτε λόγω των σοβαρών ζημιών έπαυσε να χρησιμοποιείται.

5. Για την ιστορία και την αλήθεια θα μας επιτρέψετε να υπενθυμίσουμε ότι τα πρώτα δημοτικά σχολεία κατασκευάσθηκαν επί κυβερνήτου Ιωάννου Καποδίστρια το 1829 στο Ναύπλιο, Αθήνα, Αίγινα κ.α. και μετέπειτα το 1833 κατά τη βασιλεία του Οθωνος στις έδρες των επαρχιών της χώρας.

Μετά τα ανωτέρω, συμπεραίνεται ότι δεν υφίσταται σχολείο Παπαφλέσσα στην Πολιανή και επομένως η ανακατασκευή φερόμενου κτίσματος ως σχολείου δήθεν Παπαφλέσσα στην Πολιανή υπό τινών, αποτελεί βαθιά παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας και βαρύ ιστορικό ατόπημα.

Τέλος επί τη ευκαιρία, αναφέρουμε-υπενθυμίζουμε ότι με διάφορες επιστολές της ιστορικής μας οικογένειας προς τη δημοτική αρχή, για λόγους ιστορικής αλήθειας και πραγματικότητας, σεβασμού, ιστορικής αποκατάστασης και θρησκευτικού συναισθήματος, ζητούμε όπως σε όλες τις προτομές του Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα και στην Πολιανή προστεθεί ο εκκλησιαστικός βαθμός: Αρχιμανδρίτης και το επώνυμο Φλέσσας, που αδικαιολόγητα τόσα χρόνια παραλείπονται.

Ιστορική οικογένεια των Φλεσσαίων απογόνων Παπαφλέσσα”.


NEWSLETTER