Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 08:28

Καλαμάτα: Πού να απευθύνονται οι πολίτες για τα αδέσποτα

Γράφτηκε από την

Φοιτητής καταγγέλλει στην "Ε" ότι αδέσποτα σκυλιά τού επιτέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα.

Μια μέρα μετά, αναγνώστρια της εφημερίδας εκφράζει την ανησυχία της, για το αν έπρεπε να καταγγείλει σε κάποια αρμόδια υπηρεσία ότι κυκλοφορούν δύο επιθετικά σκυλιά (δεν γνωρίζει αδέσποτα ή δεσποζόμενα) στην περιοχή της Ηρώων. Η αρμόδια υπηρεσία λοιπόν είναι η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, όπου εκεί οι δημότες μπορούν να ενημερώνουν σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, στα τηλ. 27213 60850 και 60846. Διαφορετικά μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Επικοινωνίας του δήμου 27213 60700 ή και στη Δημοτική Αστυνομία, στο τηλ. 27213 60750. Βέβαια, υπάρχει και το 100, όπου και εκεί μπορεί ένας πολίτης να απευθυνθεί για να καταγγείλει παρόμοια περιστατικά, ενώ αν είναι ανάγκη και κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα, τότε θα καλέσει σε βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο φορέας που οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα είναι ο οικείος δήμος, για να δώσει την εντολή και να περισυλλεγεί ο σκύλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας εφαρμόζει από πέρυσι τον Ιούλιο πρόγραμμα περισυλλογής, εμβολιασμού, στείρωσης, τσιπαρίσματος και θεραπείας εφόσον χρειάζεται, με συνεργαζόμενο κτηνίατρο. Ο εργολάβος, ο οποίος συνεργάζεται με το δήμο για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων (γίνεται με ειδικές παγίδες), έχει και την ευθύνη να φιλοξενεί μετά τη στείρωση τα ζώα για 10 ημέρες και στη συνέχεια -όπως άλλωστε προβλέπει ο σχετικός νόμος- ο σκύλος απελευθερώνεται εκεί που ζούσε και πριν. Αν όμως έχει παρατηρηθεί στην περιοχή ότι υπάρχει πρόβλημα με αγέλη σκύλων, τότε μπορεί να τον αφήσουν κάπου αλλού.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΖΩΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα σκυλιά τα οποία μπορεί να έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά ή και να έχουν δαγκώσει κάποιον υπάρχει ειδική μέριμνα. Μια ειδική επιτροπή αξιολογεί τι πρέπει να γίνει και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις το ζώο θα οδηγηθεί σε ευθανασία, διαφορετικά θα το αναλάβει εκπαιδευτής σκύλων και θα αναζητηθεί οικογένεια για την υιοθέτησή του. Βέβαια, όλα αυτά θεωρητικά, καθώς στο Δήμο Καλαμάτας δεν λειτουργεί καταφύγιο και μόνιμη κτηνιατρική εγκατάσταση, ώστε να επιτρέπει και την ανάπτυξη ενός δικτύου για τις υιοθεσίες.

ΟΙ ΑΓΕΛΕΣ

Πάντως, για να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων, θα πρέπει να μειωθούν και οι ανεξέλεγκτες γέννες δεσποζόμενων ζώων, που οι ιδιοκτήτες δεν φρόντισαν να στειρώσουν ή έστω να μην ζευγαρώσουν τη σκύλα τους, με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουν στους δρόμους. Από την άλλη, κατανοητή είναι και η ανησυχία του κόσμου όταν βλέπουν αγέλες, αλλά μόνο με τη συμβολή όλων, αρμόδιων φορέων, φιλοζωικών σωματείων και πολιτών, μπορεί να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Ενας τρόπος να βοηθήσουν οι πολίτες είναι να ενημερώνουν το δήμο για τυχόν αγέλες αδέσποτων κι εφόσον φροντίζουν ένα αδέσποτο ζώο, να κάνουν μια αίτηση στα τηλέφωνα που αναφέρονται, ώστε αυτό να μπει στο πρόγραμμα για στείρωση.

Ν.Κ.