Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 10:29

Κόντρα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας για το διορισμό διοίκησης στη ΓΣΕΕ (βίντεο)

Κόντρα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας για το διορισμό διοίκησης στη ΓΣΕΕ (βίντεο)

Την άσκηση αίτησης στο δικαστήριο για διορισμό προσωρινής διοίκησης στη ΓΣΕΕ, με αποκλεισμό των μελών της ΔΑΣ (της παράταξης του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ), αποφάσισε προχθές το βράδυ κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν λάβει και άλλα Εργατικά Κέντρα της χώρας, προκειμένου να διοριστεί προσωρινή διοίκηση στη Συνομοσπονδία, καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει κανονική διοίκηση στο 37ο Συνέδριο, που επιχειρήθηκε να γίνει στην Καλαμάτα και τη Ρόδο και δεν έγινε λόγω των δυναμικών και ακραίων κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Ε.Κ. προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων της ΔΑΣ και χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπός της Παναγιώτης Κουφαλάκος έκανε λόγο για κατάπτυστη απόφαση. Αντιδρώντας στον αποκλεισμό της ΔΑΣ ανέφερε ότι “είναι η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ και 2η δύναμη στη ΓΣΕΕ”. Κατηγορώντας τα στελέχη του Ε.Κ. Καλαμάτας και της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι “την εισήγηση στη συνεδρίαση έκανε ο εργατοπατέρας της Ν.Δ. Σωτήρης Τσώνης, πρόεδρος του Ε.Κ. και συνυποψήφιος με τον άλλο εργατοπατέρα πασόκο πρόεδρο της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο. Την πρόταση υποστήριξε με πάθος ο άλλος εργατοπατέρας της ΛΑΕ, γραμματέας του Ε.Κ. Γιώργος Κανέλης”.

Ο κ. Κουφαλάκος επέκρινε τον κ. Κανέλη, γιατί “στην ομιλία του χαρακτήρισε  τη ΔΑΣ επικίνδυνη για το συνδικαλιστικό κίνημα, ταυτιζόμενους με τους ακραίους χρυσαυγίτες, που χαρακτηρίζουν τους εκπροσώπους της ΔΑΣ τραμπούκους, που φώναζαν ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά”. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ κατηγόρησε ονομαστικά και τα άλλα 7 μέλη της διοίκησης του Ε.Κ., που “έβαλαν την υπογραφή τους στην πιο πάνω μαύρη σελίδα του Ε.Κ. της πόλης”.

Ολοκληρώνοντας, υποστήριξε πως “αν νομίζουν ότι με αυτές τις πρακτικές θα επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, κούνια που τους κούναγε. Οσες αποφάσεις και να πάρουν στα στρογγυλά τραπέζια τους, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Είναι χιλιάδες οι εργάτες σε όλη την Ελλάδα, που βροντοφωνάζουν “συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών” και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν πράξη”.

Στην απόφασή της η πλειοψηφία της διοίκησης του Ε.Κ. Καλαμάτας (9 υπέρ - 2 κατά της εισήγησης του προέδρου Σωτήρη Τσώνη) αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα μέλη του Δ.Σ. κατά πλειοψηφία αποδέχθηκαν την εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ., καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια των μελών του ΠΑΜΕ - ΔΑΣ στην Καλαμάτα και στη Ρόδο και αποφάσισαν την άσκηση αίτησης για το διορισμό προσωρινής διοίκησης στη ΓΣΕΕ, στην οποία θα ζητηθεί, μεταξύ άλλων, ως κύριο αίτημα ο αποκλεισμός των συνέδρων της ΔΑΣ από την προσωρινή διοίκηση που θα διοριστεί με κατανομή των εδρών της στις υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Επικουρικά, σε περίπτωση απόρριψης του κύριου αιτήματος να ζητηθεί ο διορισμός προσωρινής διοίκησης, που θα αποτελείται από τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ζητάμε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο και τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ (πλην των μελών της ΔΑΣ) να ηγηθούν της προσπάθειας να πραγματοποιηθεί το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ώστε να προκύψουν τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης της Συνομοσπονδίας”.

Στην εισήγησή του ο κ. Τσώνης εξήγησε ότι ζήτησε τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων της ΔΑΣ από την προσωρινή διοίκηση που θα διοριστεί, “γιατί δεν είναι δυνατόν να διοριστούν στην προσωρινή διοίκηση όσοι με βίαιο τρόπο εμπόδισαν τη διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ , αφού είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν και στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο”.

Με την απόφαση της διοίκησης εξουσιοδοτείται η δικηγόρος Αθηνών Σοφία Καζάκου να ασκήσει στο αρμόδιο δικαστήριο, για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αίτηση με αντικείμενο το διορισμό προσωρινής διοίκησης στη ΓΣΕΕ, “να παρίσταται κατά τη συζήτησή της σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, να υποβάλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής και να παρίσταται κατά τη συζήτησή του”.

Γ.Σ.