Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 08:42

Καλαμάτα: Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, στην πλατεία του ναού της Ανάληψης (στη νότια πλευρά), στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, από το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Την προτομή, την οποία φιλοτέχνησε ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης, αποκάλυψε ο δήμαρχος και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μαζί με τον αντιδήμαρχο και νέο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο κι εκπροσώπους μικρασιατικών σωματείων της πόλης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Νίκας ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε την τοποθέτηση της προτομής του Ν. Πλαστήρα, μετά από πρόταση του συμβούλου της μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα, ως έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για τα πολλά που προσέφερε στην πατρίδα ο μεγάλος στρατηγός και πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι η προτομή τοποθετήθηκε στην πλατεία της Ανάληψης στη Δυτική Παραλία, γιατί σε αυτή την περιοχή της Καλαμάτας εγκαταστάθηκαν 5.000 πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή, και ο Ν. Πλαστήρας “είναι ο άνθρωπος που προστάτευσε περισσότερο απ’ όλους τους Μικρασιάτες. Εκανε το παν για να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει”.

Στην ομιλία του ο Θ. Μπρεδήμας έκανε λόγο για ηρωική μορφή, για ικανότατο στρατηγό, τίμιο πολιτικό και υπόδειγμα ανθρώπου, που δεν είχε καθόλου προσωπική περιουσία. Παρατήρησε δε πως ο Ν. Πλαστήρας κατάφερε να διασώσει την στρατιωτική τιμή της Ελλάδας μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Στην εκδήλωση που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Μπουζιάνης, τέλεσε τρισάγιο ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Σαραντόπουλος και απέδωσε τιμές η Δημοτική Φιλαρμονική.