Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 10:51

Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης για το Φάρο της Σαπιέντζας

Γράφτηκε από την

 

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης, ζητώντας για το Φάρο της Σαπιέντζας αναστήλωση και κήρυξη του σε διατηρητέο νεότερο μνημείο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Οι φάροι κατέχουν τη δική τους θέση στην ελληνική ακτογραμμή και αποτελούν κομμάτι της ναυτικής παράδοσης της χώρας μας. Είτε ως μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής, με ή χωρίς φαροφύλακα, το φως κάθε φάρου που φωτίζει μέσα στην πυκνή νύχτα έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων, που στοχεύουν και στην ανάδειξη τους ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.

Στο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου (τεύχος 16 / Ιούλιος 2019) υπάρχει εκτενές αφιέρωμα για το Φάρο της Σαπιέντζας, ο οποίος αποτελεί εξαιρετικό κτίσμα έξοχης αρχιτεκτονικής. Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων για να πετύχουμε τους δύο στόχους: την αναστήλωση και την κήρυξη τιυ σε διατηρητέο μνημείο”.