Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 05:01

Από το Σεπτέμβριο στο Δήμο Καλαμάτας: Συμβουλευτικός σταθμός για κακοποιημένες γυναίκες

Γράφτηκε από την

Συμβουλευτικό σταθμό για την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών πρόκειται να λειτουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οπως ενημέρωσαν την "Ε" η πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας Μαρία Οικονομάκου και η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, ήδη διαμορφώνεται ο χώρος του ισογείου των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών στην οδό Μαντίκλου, πίσω από τον Αγ. Νικόλα. «Είναι ένας χώρος ιδανικός γι' αυτή την χρήση επειδή είναι κέντρο - απόκεντρο», ανέφερε η Παν. Ντίντα. Άλλωστε από την αρχή ο χώρος που αναζήτησε ο Κοινωνικός Φορέας και η Πρόνοια ήταν για μια περιοχή εύκολα προσβάσιμη αλλά όχι πολυσύχναστη, προκειμένου να προσφέρει τη διακριτικότητα που χρειάζεται. Εν τω μεταξύ η ανάγκη για την ύπαρξη και λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου είναι επιτακτική ανάγκη εδώ και χρόνια. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης παρατηρείται μια αύξηση στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, όπως μαρτυρούν κοινωνικοί λειτουργοί της Πρόνοιας. Η αύξηση αυτή είναι μεν ανησυχητική αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για μια έκρηξη, ξεκαθάρισαν από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Ωστόσο επειδή πλέον πολλές γυναίκες - θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και άτομα του περίγυρου συζύγων και παιδιών που κακοποιούνται, δεν έχουν δισταγμούς στο να το καταγγείλουν, η λειτουργία ενός τέτοιου συμβουλευτικού κέντρου κρίνεται αναγκαία. Αυτό μας τόνισε άλλωστε η κοινωνική λειτουργός της Πρόνοιας Φωτεινή Καραμπέτσου.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΧΩΡΟΥ


Η κ. Καραμπέτσου τόνισε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τέτοια θέματα, γι' αυτό πλέον γίνεται περισσότερο εύκολα μια καταγγελία. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε. Πρόσθεσε πάντως πως παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι ψευδείς καταγγελίες λόγω… υπερευαισθητοποίησης. «Μπορώ να πω πως από τις 10 καταγγελίες που θα δεχτούμε οι 9 δεν στέκουν. Ναι μεν μπορεί η οικογένεια που θα επισκεφτούμε να είναι προβληματική, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει η κακοποίηση που μας έχει καταγγελθεί», σημείωσε. Πάντως και οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες είναι θύματα κακοποίησης, αυτές ή τα παιδιά τους, θα σηκώσουν το τηλέφωνο για να πάρουν την Πρόνοια. Ωστόσο, «οι γυναίκες φοβούνται ακόμη γιατί δεν ξέρουν που θα πάνε και τι θα κάνουν άμα φύγουν από την οικογενειακή εστία». Κι αυτός είναι ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας σύμφωνα με την κ. Καραμπέτσου, αφού προς το παρόν η μόνη εναλλακτική είναι να φιλοξενηθούν σε ξενώνα της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα. «Είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και αρκετές γυναίκες το μετανιώνουν και αποσύρουν την καταγγελία τους», επεσήμανε.

Η ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ
ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Όπως μας επεσήμαναν, τόσο η κ. Καραμπέτσου, όσο και από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κρίση φέρνει γκρίνια και εντάσεις ανάμεσα στα ζευγάρια. Και αυτό έχει αντίκτυπο και στα παιδιά τα οποία βιώνουν την ένταση. «Λόγω της οικονομικής ανέχειας σε οικογένειες που ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους, παρατηρούνται διαμάχες και αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας», σημείωσε η κοινωνική λειτουργός. Ωστόσο όπως διαβεβαιώνουν κι άλλοι κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας αυτό δεν έχει πάρει διαστάσεις εκρηκτικές.
Αλλά η δουλειά των κοινωνικών λειτουργών παραμένει αυξημένη και απαιτητική γιατί δεν υπάρχει στην Πρόνοια ψυχολόγος. «Υπάρχει ανάγκη για ψυχολόγο και συμβουλευτικό σταθμό, αλλά και ξενώνα», μας επεσήμαναν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συμβουλευτικό σταθμό που αναμένεται να λειτοργήσει από το Σεπτέμβριο θα υπάρχει θέση ενός ψυχολόγου, ενός δικηγόρου, ενός κοινωνικού λειτουργού και ενός διοικητικού υπαλλήλου. Ήδη στον ΑΣΕΠ έχει κατατεθεί αίτημα για την έγκριση προκήρυξης των παραπάνω προσλήψεων, ενώ ο χώρος που θα φιλοξενεί το κέντρο είναι υπό διαμόρφωση.
Σημειώνεται ότι τόσο τα έξοδα διαμόρφωσης του χώρου, όσο και λειτουργίας του συμβουλευτικού σταθμού (και η μισθοδοσία των προσλαμβανόμενων) καλύπτονται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη