Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 17:44

Οι νέες δράσεις του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Οι νέες δράσεις του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Δράσεις σχετικές με τα φιλμ και τον πολιτισμό ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα το νέο στέκι του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στην οδό Μπενάκη 11, στο Ιστορικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, δύο ημέρες την εβδομάδα θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο χώρο με το laptop του και τα ακουστικά του, να διαλέγει κάποιο από τη λίστα των 250 και πλέον ντοκιμαντέρ της βιντεοθήκης και να το βλέπει επιτόπου, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να γίνει χρήση του εξοπλισμού του Κέντρου. Ο χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα διατίθεται, κατόπιν ραντεβού, δωρεάν, σε σχολικές τάξεις για προβολές εκπαιδευτικών ταινιών. Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, η ομάδα του Κέντρου απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν, να διαλέξουν από μια πληθώρα εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ -τουλάχιστον 60 ταινίες - και να κλείσουν ραντεβού να φέρουν την τάξη τους όποια ημέρα επιθυμούν. Σχετικές επιστολές θα σταλούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα να σταλεί η επιλεγμένη ταινία ηλεκτρονικά για να προβληθεί στο χώρο του σχολείου. Ο κατάλογος των ταινιών είναι αναρτημένος στο σάιτ του Κέντρου.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, το Κέντρο προγραμματίζει να οργανώσει δύο σεμινάρια. Το πρώτο θα αφορά μαθήματα τεχνικής animation, διάρκειας 3 μηνών, το οποίο θα αναλάβει ο γραφίστας, με ειδίκευση στα graphic animation Δάμων Βλάχος. Αυτό θα είναι δωρεάν (οι συμμετέχοντες θα κληθούν ωστόσο να καλύψουν το κόστος των αναλώσιμων που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου) και θα γίνονται μαθήματα δυο ώρες την εβδομάδα. Οσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και να εκφράσουν ενδιαφέρον στο docanima@peloponnisosdocfestival.com. Το δεύτερο σεμινάριο για το οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει, έχει αντικείμενο τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα. Στο εκτεταμένο αυτό σεμινάριο διάρκειας 6 μηνών (3 ώρες την εβδομάδα) θα συνδυαστεί η θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου, ξεκινώντας από τις βασικές αρχές και φτάνοντας μέχρι το γύρισμα μιας ταινίας. Οι συμμετέχοντες, μετά από μια σειρά προβολών, ασκήσεων και master classes, καλούνται να γυρίσουν μια κινηματογραφική σκηνή αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας. Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, το πώς γίνεται μια ταινία, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν την αίτηση συμμετοχής τους στο peldocfest@gmail.com.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Ακόμη, την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τον Ιανουάριο του 2019, θα έχει το κοινό του Δήμου Μεσσήνης, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, 28 - 29 του μήνα, καθώς το Κέντρο, σε συνεργασία με την Πλατφόρμα Πολιτισμού “Ρέκτης”, σε συνδιοργάνωση με το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης και τη στήριξη του Δήμου, οργανώνει δύο προβολές στον προαύλιο χώρο του Φιλοσοφικού Κέντρου. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ “I itsai Romni/Το κορίτσι γυναίκα” της Ευαγγελίας Γούλα που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ισότητας ως η καλύτερη ελληνική ταινία που ανέδειξε το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων, και την ταινία “Ενα δέντρο θυμάται” του Κωνσταντίνου Φόλλα, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή της διοργάνωσης.

 


NEWSLETTER