Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 19:14

Σχολείο βασικών δεξιοτήτων από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Μεσσηνίας (βίντεο-φωτογραφίες)

Σχολείο βασικών δεξιοτήτων από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Μεσσηνίας (βίντεο-φωτογραφίες)

"Γίνε εθελοντής, πάρε τη ζωή στα χέρια σου": Με το μότο αυτό, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Μεσσηνίας ανοίγει αυτό τον καιρό το σχολείο βασικών δεξιοτήτων.

Πρόκειται ουσιαστικά για "μια σειρά μαθημάτων, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να εκπαιδευτεί και να γίνει διασώστης" λέει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΟΔ στη Μεσσηνία, Χρήστος Κεής. Κι όταν λέει οποιοσδήποτε, το εννοεί, γιατί "δεν χρειάζεται κάποιος να έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση ή να έχει φοβερή εμπειρία πάνω στον τομέα της διάσωσης, ή ακόμα τις... τρομερές ικανότητες για να γίνει".

Επιπλέον, "δεν ψάχνουμε μόνο διασώστες. Ψάχνουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ευαισθησίες και θέλουν να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους, ανθρώπους που αγαπάνε να προσφέρουν, και αυτή η κοινωνική προσφορά πρέπει με κάποιο τρόπο να βρει μια διέξοδο - αυτή την διέξοδο παρέχουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία", εξηγεί.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Στα σχολεία του ΕΟΔ οι εν δυνάμει διασώστες της ομάδας ξεκινάνε από το μηδέν - "είμαστε όλοι απλοί πολίτες και σταδιακά εκπαιδευόμαστε και αποκτάμε εξειδίκευση", θα πει στη συνέχεια ο πρόεδρος του παραρτήματος, με την τελική ανταμοιβή την εμπιστοσύνη που οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν στον εαυτό τους, ώστε να μπορούν ως εξειδικευμένοι πλέον διασώστες να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, "όποιος θέλει πραγματικά να προσφέρει, εμείς είμαστε εδώ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας, κάθε Δευτέρα 7-9 μ.μ. και είμαστε πάντα διαθέσιμοι, για να βοηθήσουμε, να λύσουμε απορίες και παράλληλα να δεχτούμε τη στήριξη του κόσμου".

Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να συμπληρώσει τη φόρμα επικοινωνίας στο http://www.eodmessinias.gr/epikoinonia.html, ώστε να επικοινωνήσουν από την ομάδα μαζί του.

 

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Βέβαια, η πόρτα του ΕΟΔ στην Σιδηροδρομικού Σταυρού και Φραντζή, στο κεντρικό κτήριο Σταθμού ΟΣΕ, στην Καλαμάτα (τηλ. επικοινωνίας 6977-408903, 6944-915663, email: messinia@hrt.org.gr) είναι ανοιχτή και προσκαλεί εκτός από διασώστες και άτομα τα οποία μπορούν να βοηθούν σε εκδηλώσεις ή στην οργάνωση και διαχείριση, να αναλάβουν την κοινωνική δικτύωση της ομάδας ή να ασχοληθούν με τον Τύπο, ή ακόμη να καλύπτουν φωτογραφικά διασώσεις ή επιχειρήσεις, ή και άτομα τα οποία θα παραμένουν στο κέντρο επιχειρήσεων και στο κέντρο λήψης μηνυμάτων. "Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν πάρα πολύ στον συντονισμό των επιχειρήσεών μας και θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες", λέει ο Χρ. Κεής και απευθύνει κάλεσμα και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ομάδα, στο κομμάτι του συντονισμού για παράδειγμα.

 

ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών Θανάσης Θωμόπουλος και ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος της ΕΟΔ Μεσσηνίας Θανάσης Μπαλτάς εξηγούν ότι προηγούνται οι συναντήσεις γνωριμίας με τους ενδιαφερόμενους: "Να δούμε τα ενδιαφέροντά τους, να τους εξηγήσουμε για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τι εμπειρίες μπορούν να αποκτήσουν, τι θα μάθουν και πώς να γίνουν χρήσιμοι και για τους εαυτούς τους και για τους διπλανούς τους".

Ο εθελοντής ο οποίος θα εκπαιδευτεί για να γίνει διασώστης "θα κερδίσει μέσα από την προσφορά του, μέσα από τη βοήθεια που θα δώσει σε έναν συνάνθρωπο - γεμίζει η ψυχή του όπως λέμε, γιατί νιώθει ότι είναι δυνατός και μπορεί να βοηθήσει και τον εαυτό του και τους οικείους τους, και κάποιο συνάνθρωπό του. Γινόμαστε καλύτεροι και αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας".

Συνοπτικά, στο σχολείο εκπαίδευσης οι εθελοντές διδάσκονται μετεωρολογία, πρώτες βοήθειες, τακτική αεροδιάσωσης, ορεινή διάσωση (τακτικές αναρρίχησης με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού), επιβίωση, προσανατολισμό, ασφάλεια στο υγρό στοιχείο, αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών, επικοινωνίες σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Οσον αφορά τις θεματικές του βασικού σχολείου, πιο αναλυτικά, το κομμάτι με τη βαρύνουσα σημασία είναι οι πρώτες βοήθειες, εξηγεί ο Θ. Μπαλτάς και παρεμβαίνει συμπληρωματικά ο Θ. Θωμόπουλος.

Ετσι, το Παράρτημα Μεσσηνίας δραστηριοποιείται και εκπαιδεύει διασώστες στους παρακάτω τομείς: α) Ορεινή διάσωση. Το Τμήμα Ορεινής Διάσωσης είναι το παλαιότερο τμήμα στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. β) Διάσωση στο υγρό στοιχείο. Στελεχωμένο από έμπειρους αυτοδύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ιστιοπλόους, ναυαγοσώστες και προσωπικό υποστήριξης συμβάλει στην έρευνα και διάσωση (SAR) σε θάλασσα, ποτάμια, λίμνες συνεργαζόμενο άριστα τόσο με τις λιμενικές αρχές όσο και με την Πολεμική Αεροπορία. γ) Αντιμετώπιση καταστροφών. Το Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΤΑΚ) της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης δραστηριοποιείται από το 1994 σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον (USAR), ενώ πήρε την σημερινή του μορφή το 2003 (το παράρτημα της ΕΟΔ Μεσσηνίας ξεκίνησε την λειτουργία του από τον Απρίλιο του 2010 με βάση την Καλαμάτα). δ) Πρώτες βοήθειες. Επαγγελματίες στον χώρο της υγείας υποστηρίζουν τα διασωστικά τμήματα της ΕΟΔ παρέχοντας πρώτες βοήθειες κατά την διάρκεια των αποστολών. Παράλληλα εκπαιδεύουν νέους εθελοντές στις πρώτες βοήθειες. ε) Σκύλοι έρευνας. Το Τμήμα Σκύλων Ερευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ιδρύθηκε για την ενίσχυση των υπολοίπων τμημάτων στην έρευνα αγνοουμένων. Στην Καλαμάτα το μέλος της ομάδας Γιάννης Τριάντος εκπαιδεύει υπό την επίβλεψή του δύο σκύλους ράτσας μαλινουά (βέλγικοι ποιμενικοί) και όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα ώστε να συμβάλει εθελοντικά στην εκπαίδευσή τους, με το... να κρύβεται και ο σκύλος να τον βρίσκει. Επίσης, μπορούν και παιδιά.