Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 16:44

Ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα και εκπαιδευτικές ευκαιρίες για νέους στην Καλαμάτα

Ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα και εκπαιδευτικές ευκαιρίες για νέους στην Καλαμάτα

 

 

Τι είδους ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορώ να χρησιμοποιήσω για να συμμετάσχω ή να δημιουργήσω μια δράση (πολιτιστική, περιβαλλοντική, κοινωνική κ.ά.); Τι είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, αλλά και πώς μπορώ να λάβω μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ή και να δημιουργήσω ένα δικό μου; Σε ερωτήματα όπως αυτά υπόσχονται να απαντήσουν οι διοργανωτές σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης, αυτό το Σάββατο 7-9 μ.μ. στο «House by Phaos», Σφακτηρίας 18, στην Καλαμάτα.

Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και τη διοργανώνουν η Οργάνωση Inter Alia και η Phaos ΚΟΙΝΣΕΠ. Απευθύνεται σε νέους και νέες ή ανθρώπους οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή με τους νέους, αλλά και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για εκπαιδευτικές ευκαιρίες χωρίς περιορισμούς, καθώς και για ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, όπως και εθελοντισμού.

Η Αμέρισσα Γιαννούλη, οικονομολόγος (BS, MSc), πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης και διαχειρίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους, μιλώντας στην "Ε" σχετικά με την ενημέρωση που θα γίνει, εξηγεί αρχικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει στους πολίτες της μια σειρά ευκαιριών εκπαίδευσης, κατάρτισης και κοινωνικής συμμετοχής. Εχεις δυνατότητα συμμετοχής, λέει, σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ανταλλαγές με ελάχιστο έως καθόλου κόστος, "αν είσαι νέος, σύμβουλος νέων, νέος επιχειρηματίας, εκπαιδευτικός αλλά και γενικά πολίτης με κοινωνικές ευαισθησίες".

 

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Inter Alia όπως και αρκετές άλλες οργανώσεις κοινωνίας πολιτών, "ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις τοπικές δράσεις". Ιδιαίτερα οι νέοι, προσθέτει η Α. Γιαννούλη, "μέσα από τον εθελοντισμό και την κοινωνική συνεισφορά σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν νέους ορίζοντες και να διευρύνουν τις επιλογές τους. Προγράμματα όπως το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης απαραίτητων κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων".

Επίσης, το περιβάλλον, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η κοινωνική ενσωμάτωση, η ποιότητα στην εκπαίδευση, η ισότητα και η δικτύωση, είναι μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται και αναλύονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δράσεων.

"Η ποικιλία των θεμάτων, σε συνδυασμό με την ουσιαστική επικοινωνία με πολίτες άλλων κρατών, μπορεί να σε φέρει πιο κοντά σε αυτό που αποκαλούμε «πολίτης του κόσμου». Ταξιδεύοντας, έχεις την ευκαιρία να γεμίσεις εμπειρίες και γνώσεις που θα σε αναπτύξουν τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο", αναφέρει.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οι διοργανωτές στη διάρκεια της εκδήλωσης υπόσχονται να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

- Τι είδους ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορώ να χρησιμοποιήσω για να συμμετάσχω ή να δημιουργήσω μια δράση (πολιτιστική, περιβαλλοντική, κοινωνική...);

- Τι είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+;

- Είναι αυτό για μένα;

- Πώς μπορώ να λάβω μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα;

- Πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα δικό μου τέτοιο πρόγραμμα;

- Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

- Τι είναι η μη τυπική εκπαίδευση; Τι είναι σύμβουλος νέων (Youth Worker);

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιας "Time to Move", με την υποστήριξη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τον τομέα "Νεολαία".

Λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στέλνοντας το όνομα και τη συμμετοχή τους (προαιρετικά) στην Αμέρισσα Γιαννούλη, στο email:giannouli@interaliaproject.com ή στο τηλ. 215 5451174.