Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 08:23

Σε Καλαμάτα και Μεσσήνη κρατούνται οι 58 μετανάστες

Γράφτηκε από την

Στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων Καλαμάτας και Μεσσήνης είχαν μεταφερθεί μέχρι χθες το μεσημέρι, από τις αποθήκες του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι 58 μετανάστες από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία. Μαζί τους και 9 ακόμη Ιρακινοί και Αφγανοί οι οποίοι συνελήφθησαν την Παρασκευή για παράνομη είσοδο στη χώρα με ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε από πλωτό του Λιμενικού στον όρμο Ναβαρίνο, στην Πύλο.

Ανάμεσα στους 58, οι οποίοι διασώθηκαν το πρωί της Παρασκευής από φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Πύλου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, βρίσκονται και δύο οικογένειες με μικρά παιδιά.

Οι φερόμενοι ως διακινητές των συνολικά 67 μεταναστών, δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός, οδηγήθηκαν το Σάββατο στην εισαγγελέα Καλαμάτας. Αφού τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή.

 

ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗ

Πρωί της περασμένης Παρασκευής, με θαλασσοταραχή, ένα ιστιοφόρο με το όνομα “Svetlana” εκπέμπει σήμα κινδύνου 40 ναυτικά μίλια δυτικά/νοτιοδυτικά της Πύλου. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος στέλνει σε βοήθεια παραπλέοντα πλοία, καθώς κανένα μικρό σκάφος ή πλωτό του Λιμενικού δεν μπορεί να προσεγγίσει γιατί έχει κύματα. Φτάνει πρώτο το δεξαμενόπλοιο “Platytera” σημαίας Μάλτας, αλλά καταφέρνει να ανεβάσει μόνο δύο από τους συνολικά 62 επιβαίνοντες. Ο αέρας και ο καιρός σταματούν προσωρινά την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών, ενώ αρκετές ώρες μετά, το μικρότερο φορτηγό πλοίο ''Onat'' σημαίας Παναμά καταφέρνει να προσεγγίσει το ιστιοφόρο και να διασώσει τους άλλους 60 - ανάμεσά τους 4 γυναίκες και 8 ανήλικα παιδιά: τα 5 από αυτά ηλικίας 5-7 χρονών και τα άλλα 3 στην εφηβεία.

Οι δύο οι οποίοι διασώθηκαν νωρίτερα από το δεξαμενόπλοιο μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά, που ήταν και ο προορισμός του “Platytera”. Οι υπόλοιποι 58 και οι 2 Ρώσοι, ηλικίας 23 και 24 ετών, που συνελήφθησαν από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας ως διακινητές, μεταφέρθηκαν το ίδιο βράδυ στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εκεί τους περίμεναν η νομίατρος Κατερίνα Σπέντζουρα και τα στελέχη και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας για να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες και να τους περιθάλψουν στις αποθήκες.

 

ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Επίσης το πρωί της Παρασκευής, στον όρμο του Ναβαρίνο στην Πύλο, το πλωτό της τοπικής λιμενικής αρχής εντοπίζει αγκυροβολημένο το ιστιοφόρο “Angela” σημαίας ΗΠΑ, με επιβαίνοντες 6 Ιρακινούς, 3 Αφγανούς και έναν Ουκρανό – οι οποίοι συλλαμβάνονται από τα στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ ο 37χρονος Ουκρανός κατηγορείται επιπλέον ως διακινητής τους. Οπως μάθαμε οι αλλοδαποί υποστήριξαν ότι ταξίδευαν από την Κωνσταντινούπολη στην Τυνησία για αναψυχή και έκαναν μια στάση στην Πύλο. Οταν όμως το “Angela” ζήτησε άδεια κατάπλου από την οικεία λιμενική αρχή και ελέγχθηκαν τα ναυτιλιακά του έγγραφα, οι λιμενικοί βρήκαν και δεύτερο έγγραφο εθνικότητας, καθώς το σκάφος είναι καταχωρημένο και στα ελληνικά νηολόγια με το ίδιο όνομα και στοιχεία, και κατασχέθηκε.

Ν.Κ.