Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 23:07

Καλαμάτα: Προφυλακίστηκαν 2 Ρώσοι για τη μεταφορά μεταναστών

Γράφτηκε από την

 

Στις φυλακές, ως προσωρινά κρατούμενοι, θα οδηγηθούν οι δύο Ρώσοι που συνελήφθησαν από στελέχη της λιμενικής αρχής Καλαμάτας την περασμένη Παρασκευή και κατηγορούνται ως διακινητές των 58 μεταναστών από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία.

Οι Ρώσοι, ηλικίας 23 και 24 χρόνων, φέρονται να ήταν οι χειριστές του ιστιοπλοϊκού σκάφους “Svetlana”, με το οποίο οι μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Την περασμένη Παρασκευή το ταξίδι τους τελείωσε στην Ελλάδα, όταν έπεσαν σε θαλασσοταραχή, 40 ναυτικά μίλια δυτικά/νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν το Σάββατο στην εισαγγελέα Καλαμάτας και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν χθες στον ανακριτή. Μετά την απολογία τους κρίθηκαν από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές Καλαμάτας προφυλακιστέοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών.

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας αναμένεται να προωθηθούν οι 25 από τους συνολικά 58 μετανάστες, που έχουν μεταφερθεί μαζί με τους υπόλοιπους από το μεσημέρι της Κυριακής στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων Καλαμάτας και Μεσσήνης. Πρόκειται για δύο οικογένειες και ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως και ασυνόδευτοι έφηβοι, τους οποίους θα παραλάβουν μέλη ΜΚΟ για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας για ανήλικους.

Για τους υπόλοιπους 33 από τους συνολικά 58 (όλοι ενήλικοι άνδρες), θα ακολουθηθεί η διαδικασία διοικητικής επιστροφής στη χώρα τους.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί και η τύχη του 37χρονου Ουκρανού, για το αν θα προφυλακιστεί και αυτός, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή από στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου ως διακινητής 6 Ιρακινών και 3 Αφγανών. Οι 9 συνελήφθησαν την Παρασκευή για παράνομη είσοδο στη χώρα με ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε από πλωτό του Λιμενικού στον όρμο Ναβαρίνο, στην Πύλο και κρατούνται. Σε βάρος των 6 Ιρακινών σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία για απείθεια, γιατί αρνήθηκαν να δακτυλοσκοπηθούν.

Ν.Κ.