Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 14:14

Τίμησε την εθνική επέτειο η Κυπαρισσία (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Τίμησε την εθνική επέτειο η Κυπαρισσία (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν την Δευτέρα στην Κυπαρισσία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την Παναγιώτα Τζαβέλλα καθηγήτρια του Λυκείου Κυπαρισσίας και σύμβουλο Κοινότητας Κυπαρισσίας. Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του ναού, μπροστά από τις προτομές των ηρώων της Επανάστασης 1821 Μητροπολίτου Χριστιανουπόλεως Γερμανού Ζαφειρόπουλου και πρωτοσύγκελλου Αμβροσίου Φραντζή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον κ. Χρυσόστομο κι έγινε προσκλητήριο πεσόντων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940 - 1941).

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Φραγκογιάννης εκ μέρους της κυβέρνησης, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς εκ μέρους της Βουλής, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Βασίλης Παρασκευόπουλος διοικητής Α.Τ. Τριφυλίας, ο κελευστής Σταύρος Φιλόπουλος εκ μέρους του Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας, ο ανθυποπυραγός Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυπαρισσίας και ο πρόεδρος του Τ.Σ. Κυπαρισσίας Γιώργος Τσάλτας εκ μέρους του Συλλόγου Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου και του Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης.

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση παρουσία πλήθους κόσμου και στη συνέχεια παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία από χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Φραγκογιάννης τόνισε: «Σήμερα είναι μέρα τιμής. Τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν πριν από 79 χρόνια και μίας τιμής απέναντι στην αντίσταση των Ελλήνων, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αντίσταση στον ξένο εισβολέα, αντίσταση στον φασισμό πριν από χρόνια στην πατρίδα μας και αντίσταση στις δύσκολες μέρες τις οποίες περάσαμε. Είναι όμως και ημέρα ελπίδας γιατί με σκληρή δουλειά, με πολιτική σταθερότητα, με οικονομική ανάπτυξη και με κοινωνική συνοχή μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας. Και δουλεύουμε πολύ σκληρά γι’ αυτό το σκοπό».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Περικλής Μαντάς σημείωσε: «Είναι ημέρα μνήμης κι εθνικής υπερηφάνειας. Τιμούμε το έπος του 1940, πάνω απ’ όλα όμως τιμούμε όλους αυτούς οι οποίοι ανάμεσα στη ζωή και στην πατρίδα, επέλεξαν την πατρίδα. Εύχομαι αυτή η στάση ζωής ν’ αποτελέσει έναν οδηγό, μια πρόκληση, ν’ αποτελέσει μια στόχευση για όλους μας και για τις επόμενες γενιές».

Τέλος ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε: «Χρόνια πολλά, είναι ημέρα χαράς. Πρέπει όμως να μας προβληματίζει η υπογεννητικότητα και πρέπει να δοθούν κίνητρα. Θέλουμε κι άλλους λεβέντες, θέλουμε κι άλλα παιδιά, να στηρίξουμε το έθνος μας, να στηρίξουμε την πατρίδα μας ούτως ώστε να είμαστε πάντα ελεύθεροι. Και θα είμαστε ελεύθεροι γιατί κάποιοι φρόντισαν για να μας έχουν ελεύθερους κι εμείς θα πρέπει να τους τιμούμε και να τους μνημονεύουμε».

 

 


NEWSLETTER