Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 08:46

Παραμένει το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Εξακολουθεί να είναι σοβαρό το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Καλαμάτας, και στην πόλη και στα χωριά.

Η δημοτική αρχή ετοιμάζει τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, σε μια προσπάθεια  να μειώσει τους πληθυσμούς τους στους δρόμους. Ακόμα, επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ζώων οφείλουν να γνωρίζουν ότι η φροντίδα ενός ζώου έχει ευθύνες και υποχρεώσεις, ώστε να μη φθάνουν σε σημείο να το εγκαταλείπουν όταν μεγαλώνει. Και κυρίως σημειώνει πως θα πρέπει τα ζώα να στειρώνονται, ώστε να μη γεννούν ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το Δήμο Καλαμάτας, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο έγιναν ιατρικές πράξεις σε 51 αδέσποτα ζώα με τη φροντίδα του δήμου. Οι πράξεις αυτές ήταν στειρώσεις, εμβολιασμοί, ηλεκτρονική σήμανση και θεραπείες, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται και υπάρχει φροντίδα και για άλλα ζώα. Ανάλογα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου, τα αδέσποτα ζώα φιλοξενούνται στο χώρο του αναδόχου και στη συνέχεια ή υιοθετούνται ή επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επίσης, με βάση την ίδια ενημέρωση, το πρόγραμμα “Φιλόδημος” προβλέπει χρηματοδότηση για την κατασκευή καταφυγίου - χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, που θα έχει και κτηνιατρείο. Η χρηματοδότηση όμως είναι μικρή, 300 ευρώ συν ΦΠΑ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Πολιτεία χρηματοδοτεί μ’ ένα ποσοστό από συνολικό ποσό για όλους τους δήμους, τις στειρώσεις των ζώων που γίνονται από την αρχή του χρόνου έως τον Αύγουστο. Από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο δεν βλέπει και δεν προβλέπει τίποτα.

Γ.Σ.