Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 20:33

Πλήθος κόσμου σε εκδήλωση για την εφηβεία στην Καλαμάτα: Ανησυχία για την αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Σε ποσοστό 46% οι Ελληνες γονείς δεν βάζουν κανέναν περιορισμό και όριο στα παιδιά τους στη χρήση του Διαδικτύου.

Ενα στα δύο παιδιά και εφήβους από 10 έως 17 χρόνων συνομιλεί διαδικτυακά με αγνώστους, ενώ ένα στα 5 συναντιέται με αυτούς τους αγνώστους: Πρόκειται για τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα σε δείγμα 14.000 παιδιών και των οικογενειών τους το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και παρουσίασε στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εφηβεία - Ολα αλλιώς», την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο εκπρόσωπος του Κέντρου και υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας, ιατρός Γιώργος Κορμάς.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή και αποδοχή από τον κόσμο και διοργανώθηκε με αρτιότητα, επιστημοσύνη και ευαισθησία για το θέμα που διαπραγματευόταν από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας. Τη διαφορά έκαναν με τη συμμετοχή τους οι ίδιοι οι έφηβοι και οι εκπαιδευτικοί τους από 8 σχολεία της Μεσσηνίας.

Ο Γιώργος Κορμάς μίλησε στο πρώτο μέρος που είχε θέμα «Εφηβος στην οικογένεια, στο σχολείο, στο Διαδίκτυο». Στην ομιλία του έδωσε ακόμη έμφαση στη δημιουργία Σχολών Γονέων και προέτρεψε τους γονείς, εφόσον αισθανθούν αδύναμοι να διαχειριστούν μια κατάσταση, να απευθύνονται στους ειδικούς. Προηγήθηκε η ομιλία του πρ. Συνηγόρου του Παιδιού, νομικού Γιώργου Μόσχου ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνάντησης με τους εφήβους, τις νομικές ευθύνες των εκπαιδευτικών μέσα στο σχολείο, αλλά και στην προτεραιότητα που οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στο σχετίζεσθαι με τα παιδιά τους, βάζοντας αυτοί τα όρια και τους κανόνες από μικρή ηλικία. Βασική προϋπόθεση, ειδικά μέσα στο σχολείο, έθεσε την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, δίνοντάς τους χώρο -όπως χαρακτηριστικά είπε- να αναπτύξουν την προσωπικότητα και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, σε αυτό που επιλέγουν οι μεγάλοι για τα ίδια.

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «#Share (οι έφηβοι μοιράζονται)», οι έφηβοι εξέφρασαν το... αλλιώς με εικαστικά, τραγούδι, βίντεο, δρώμενα και κυρίως με τη φλογερή νεανική καρδιά τους!

Την ημερίδα άνοιξαν ο Πάνος Πετρόπουλος εκπαιδευτικός συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού ΚΕΣΥ Μεσσηνίας, αντιπρόεδρος ΕΠΑ και η Αγγελική Ρουμελιώτου επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός, γεν. γραμματέας ΕΠΑ. 

Το πρώτο μέρος καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε, συντόνισε η Αγγελική Μαλαπέτσα κοινωνική λειτουργός Κοινωνικής Υπηρεσίας Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναπλ. γραμματέας ΕΠΑ. Τη γενική επιμέλεια του δεύτερου μέρους είχαν οι Δήμητρα Τζανετάκη φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός, μέλος ΕΠΑ, Χριστίνα Δίμιζα ηθοποιός, φιλόλογος, αφηγήτρια. Συμμετείχαν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί: Εσπερινό Γυμνάσιο: Ηλίας Μπούνας - Κατερίνα Μπαλαμπάνη. Γυμνάσιο Μεθώνης: Σοφία Γιακμογλίδου. Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Χριστίνα Δίμιζα. 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Αλκη Δίμιζα. ΕΕΕΕΚ: Βασίλης Πετρίδης - Νίκη Καράγιωργα. 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: Δημήτρης Κονταξής - Μαρία Παλημάνη. 1ο ΕΠΑΛ Μεσσήνης: Πελαγία Ντισπυράκη - Βίλλυ Τσερπέ. Μουσικό Γυμνάσιο: Εύη Ντινοπούλου. Παρέμβαση έκανε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γ. Σταματόπουλος.

Ν.Κ.