Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 08:11

Ανησυχία στον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας για το open mall

Γράφτηκε από την
Ανησυχία στον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας για το open mall

 

Την αγωνία του εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για το έργο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου – open mall» καθώς σημειώνει ότι έχουν περάσει 7 μήνες από την ένταξη του και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για κάποια προσπάθεια προώθησης των διαδικασιών υλοποίησής του.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη ζητούν να μεριμνήσει για την προώθηση του έργου. Τη σχετική επιστολή κοινοποιούν επίσης στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, στους βουλευτές Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και Αλέξη Χαρίτση, στο δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκα, στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος Γ. Βαγενά, στον πρόεδρο του Επιμελητήριου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο και στα ΜΜΕ. Αναλυτικά σε αυτή αναφέρεται:

"Μετά από μεγάλη και κοπιώδη προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τη συνδρομή του Δήμου Τριφυλίας κατέστη δυνατό να συνταχθεί Τεχνικό Δελτίο Πρότασης με κωδικό αριθμό ΟΠΣ 5037513, ΤΔΠ με ID 58121, του Δικαιούχου «Δήμος Τριφυλίας» και τίτλο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Τριφυλίας». Αφού ξεπεράστηκαν δυσκολίες που ανέκυψαν στην πορεία, πάλι με προσπάθεια, αγώνα και αγωνίες, στις 28/06/2019 υπεγράφη η με Α.Π.: 4311/1473/Α3 απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ με θέμα «Ενταξη της Πράξης “Ανοιχτό Κέντρο εμπορίου Δήμου Τριφυλίας” με Κωδικό ΟΠΣ 5037513 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”». Το φυσικό αντικείμενο της πράξης έχει ως εξής: Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην υποβολή πρότασης με τίτλο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Τριφυλίας», στο οποίο μετέχει ως Δικαιούχος ο Δήμος Τριφυλίας και Συνδικαιούχος το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Η περιοχή παρέμβασης στην οποία θα δημιουργηθεί το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Τριφυλίας βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στην πόλη της Κυπαρισσίας, έδρα του Δήμου Τριφυλίας, η οποία αποτελεί διοικητικό αλλά και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και της Δυτικής Μεσσηνίας. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει οριοθετημένη περιοχή οδών 1020 μ. που ουσιαστικά αποτελούν το κέντρο της νέας (κάτω) πόλης της Κυπαρισσίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα. Αναλυτικά οι οδοί παρουσιάζονται στα συνημμένα έντυπα τεκμηρίωσης του κατατεθέντος φακέλου. Πρόκειται για τους πρώτους δρόμους της πόλης οι οποίοι εμφανίζονται στο αρχικό ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης (Π.Δ. 13-9-1926 / ΦΕΚ 372/Α/22-10-1926). Στις οδούς που περιλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης υπάρχουν καταστήματα όλων των ειδών (εμπορικά, παροχής υπηρεσιών, κ.υ.ε. και άλλα).

Τα καταστήματα που λειτουργούν στην περιοχή παρέμβασης είναι συνολικά 162 (75 εμπορικές, 60 λοιπές και 27 κενά καταστήματα) και στην πρόταση χρηματοδότησης θα συμμετάσχουν συνολικά 98 εκ των οποίων 58 ανήκουν στις εμπορικές επιχειρήσεις και 40 σε επιχειρήσεις υπηρεσιών, υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλειστά καταστήματα κ.λπ. Βασικός σκοπός των παρεμβάσεων είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και συγκεκριμένα:

1.Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών (δημιουργία δικτύου οδών ήπιας κυκλοφορίας, ανάπλαση πλατειών, αναβάθμιση δημόσιων και χαρακτηριστικών κτηρίων, αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης κλπ.)

2. Η βελτίωση της κινητικότητας (αναβάθμιση και δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης του εμπορικού κέντρου χωρίς αντίτιμο)

3. Η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής (αναβάθμιση οδοφωτισμού με τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων, νέος αστικός εξοπλισμός φιλικός προς το περιβάλλον, δίκτυο πληροφοριακής σήμανσης, διαμόρφωση χώρων αφισοκόλλησης, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας)

4. Η βελτίωση της προσβασιμότητας (παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο δημόσιο χώρο και τις επιμέρους υποδομές)

5. Εφαρμογή συστημάτων «έξυπνης πόλης» (παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, έξυπνος οδοφωτισμός, σύστημα έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων κλπ).

Ο Δήμος Τριφυλίας εντάσσει 7 Υποέργα, εκ των οποίων τα 5 αποτελούν την παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί στο δημόσιο χώρο και τα 2 αφορούν σε υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ορθή διαχείριση και εκτέλεση του έργου. Αντίστοιχα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ως Συνδικαιούχος της πρότασης αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει δράσεις – παρεμβάσεις σε 4 υποέργα εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης και 1 υποέργο αφορά στο αναγκαίο υποστηρικτικό προσωπικό που χρειάζεται για την πράξη. Από τις παρεμβάσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν αναμένεται η επίτευξη και η διαμόρφωση ενιαίας αισθητικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της περιοχής και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό και περιοχή με σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους. Το επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης, η οποία προτείνεται για εγγραφή στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 1.696.000,00 €.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, το ως άνω έργο αποτελεί εμβληματικό έργο για την πόλη της Κυπαρισσίας και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας και είναι για τους επαγγελματίες και κατοίκους όνειρο ζωής καθώς με την υλοποίησή του αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής στην πόλη, το κέντρο ανασαίνει και γίνεται ελκυστικό για προσέλκυση νέων επενδυτικών – επαγγελματικών – επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που σημαίνουν αύξηση των θέσεων απασχόλησης και παράλληλα στο χώρο παρέμβασης θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα ενισχύοντας τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις και ουσιαστικά την τοπική αλλά και εθνική οικονομία.

Από την ημερομηνία της ένταξης της Πράξης, ήτοι 28/06/2019, έχουν παρέλθει σχεδόν επτά μήνες άπραγοι. Δεν έχουμε ενημερωθεί από κανέναν για καμία ενέργεια προώθησης διαδικασιών για την υλοποίηση του ως άνω έργου καίτοι ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 1/7/2019. Σας μεταφέρουμε την αγωνία των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για την τύχη του ως άνω έργου και παρακαλούμε όπως δείτε το σοβαρό θέμα που σας θέτουμε με ενδιαφέρον και μεριμνήσετε για την προώθηση διαδικασιών προς υλοποίηση του ως άνω έργου καθώς και να μας ενημερώσετε για την τύχη του».


NEWSLETTER