Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 08:20

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 534 εκτελεσθέντες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 534 εκτελεσθέντες της Καλαμάτας

“Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός” ήταν το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής, στο νεκροταφείο Καλαμάτας, για τους 534 πατριώτες που εκτελέστηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου 1944.

Οι εκτελέσεις έγιναν στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι πατριώτες θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στα παλιά Σφαγεία, στην άμμο, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.

Η αντιστασιακός Πότα Κακκαβά που έζησε τα γεγονότα και αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκτελέσεων, είπε ότι “δεν αναμοχλεύουμε μίση και πάθη, δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Θέλουν να ξεχάσουμε εκείνοι που τα προκάλεσαν. Εμείς λέμε ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός”.

Αναφερόμενη στα γεγονότα, σημείωσε ότι “το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944, ημέρα αγοράς για την Καλαμάτα, οι Γερμανοί προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις, μάζεψαν 1.800 κι έκλεισαν όλη την πλατεία 23ης Μαρτίου”. Είπε ότι οι συλλήψεις ήταν και για αντίποινα για την αντίσταση και τις απώλειες που είχαν οι Γερμανοί, αλλά παρατήρησε πως ή προδότης θα ήσουν ή θα έκανες αντίσταση για να απελευθερώσεις την πατρίδα σου”

Σύμφωνα με την αφήγηση της Π. Κακκαβά, όταν τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1944 πήγαν στο 9ο Σ.Π. οι συγγενείς, οι Γερμανοί τους είπαν ότι τους έστειλαν εργάτες στη Γερμανία. Ομως το αίμα που είχε κυλήσει από τα καμιόνια που μετέφεραν τους εκτελεσθέντες, φαινόταν κι έμαθαν πού τους είχαν θάψει, αλλά τους ξέθαψαν όταν έφυγαν οι Γερμανοί.

Τους πρώτους 14 πατριώτες που ξέθαψαν από την άμμο στα παλιά Σφαγεία, τους έθαψαν στον Αβραμόγιαννη και το καλοκαίρι του 1945 οι Αγγλοι που ανέλαβαν, μέτρησαν άλλους 520 εκτελεσθέντες. Η Π. Κακκαβά αποκάλυψε ότι δεν τολμούσαν να πουν για τους εκτελεσθέντες, “γιατί αν είχες σκοτωμένο από Γερμανό, ήσουν προδότης”. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους παριστάμενους “να σταματήσετε τα εγώ και τα εσύ. Αφήστε τα προσωπικά σας. Οχι άλλος πόλεμος, όχι άλλος φασισμός”.

Ακολούθησε προσκλητήριο των νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας - σμήναρχο (Ι) Ιωάννη Κρόκο, την πρόεδρο της Ενωσης Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου Μεσσηνίας Σταυρούλα Μεταξά, ενώ στεφάνια κατέθεσαν κι εκπρόσωποι οικογενειών των εκτελεσθέντων. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER