Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 07:54

Μεσσηνία: Σωματεία που συμμετέχουν στην σημερινή απεργία

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Σωματεία που συμμετέχουν στην σημερινή απεργία

 

Τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Μεσσηνίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα συμμετέχουν στη σημερινή απεργία και καλούν τα μέλη τους στη συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 10 το πρωί.

Τα σωματεία αυτά είναι: 1) Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. 2) Σύνδεσμος Προσωπικού Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών. 3) Σωματείο Ελαιοχρωματιστών και Κοσμηματογράφων. 4) ΑΣΚΙ ΑΚΕ Εφοριακών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι “η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει ακόμη ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Με το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά, αλλά παγιώνει και συνταγματοποιεί όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων και βάζει ταφόπλακα σ’ όλες τις διεκδικήσεις για επιστροφή των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων και για την επαναφορά των απολεσθέντων παροχών και κατακτήσεων”. Παρατηρούν πως “επιπλέον διατηρεί τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κοροϊδεύει τους συνταξιούχους ότι θα δοθούν αυξήσεις, διατηρεί το διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, την ασφαλιστική δαπάνη σε χαμηλά επίπεδα και την εγγύηση του κράτους σ’ ένα προνοιακό επίπεδο συντάξεων”.

Επισημαίνουν ότι “αγωνιζόμαστε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα και για τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους νέους και τους άνεργους. Διεκδικούμε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, τη μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας και την αύξηση του αφορολόγητου, καθώς και την υπογραφή ΣΣΕ, τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων στα ΒΑΕ”. 

Κλείνοντας, τα σωματεία αυτά της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ξεκαθαρίζουν πως “όπως διαφωνούμε και καταγγέλλουμε την πλειοψηφία για την άρνησή της να συμμετέχει στον αγώνα, διαφωνούμε και με την άσκηση βίας εναντίον της”.

 

Σωματείο ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Στη σημερινή απεργία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και μαζί με άλλα τρία συνδικάτα συνδιοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 10 το πρωί.

Για να μετάσχει στη συγκέντρωση αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Η συγκέντρωση οργανώνεται σε συνεργασία με τα συνδικάτα του Νομού Μεσσηνίας: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ καλεί όλα τα σωματεία, συλλόγους και συνδικάτα που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, να δώσουν δυναμικό “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση.

“Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους να δώσουν ένα νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας. Να σημάνει ξεσηκωμός. Να τους κόψουμε τη φόρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά και παρατηρεί πως διεκδικούν: “1) Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων. 2) Δημόσια δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. 3) Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. 4) Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα. 5) Οχι στα επαγγελματικά ταμεία, στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της”.

 

Οι οικοδόμοι

Στη σημερινή απεργία που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων μαζί με μια σειρά ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων όλης της χώρας, συμμετέχει και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας.

Ο πρόεδρός του Παναγιώτης Καράμπελας παρατηρεί πως “η κυβέρνηση παρέλαβε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει την τελική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση κατά εντολή βιομηχάνων, μεγαλοεργολάβων και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οχι απλά δεν καταργούν το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τον διαμορφώνουν, οπλίζοντάς τον με ακόμα χειρότερους όρους για την εργατική τάξη”.

Παρατηρεί πως “θέλουμε κοινωνική προστασία μέσα από τη δωρεάν δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Γιατί η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο οι συντάξεις. Είναι η δημόσια δωρεάν υγεία, η πρόνοια, η μητρότητα, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, Είναι όλο το δίκτυο κοινωνικής προστασίας για όλους”.

Κι επικρίνοντας τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρη Τσώνη, αναφέρει ότι “δυστυχώς ο συνυποψήφιος του Παναγόπουλου στην ΓΣΕΕ, στέλεχος της Ν.Δ. και συνοδοιπόρος του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), πιστός στην ίδια γραμμή που υλοποιεί εδώ και χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις, Σωτ. Τσώνης, αρνήθηκε να ψηφίσει απεργία, παίρνοντας θετική θέση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, στερώντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να απεργήσουν και να διεκδικήσουν τις κατακτήσεις που έχουμε χάσει από το 2009”.


NEWSLETTER